Prije 120 godina Franjo otvorio, juče Risto zatvorio

Prije 120 godina Franjo otvorio, juče Risto zatvorio
Prije 120 godina Franjo otvorio, juče Risto zatvorio

Austrougarski kralj Franjo Josip, prije 120 godina otvorio je preduzeće hemijske industrije ,, Destilacija,, u Tesliću, a juče 5. marta 2018. godine, Risto Marić direktor Javnog preduzeća ,,Šume Republike Srpske,, a.d. Sokolac, zatvorio je ovo preduzeće i ono je prestalo sa radom.

Razlozi zbog kojih je ovo poznato preduzeće ugasilo svoje proizvodne linije ogledaju se u dugogodišnjoj opstrukciji u snabdjevanju sirovinom najlošijeg kvaliteta drveta, koju provodi direktor Risto Marić, zbog čega je jedina fabrika ovakve vrste u jugoistočnoj Evropi ugasila svoja proizvodna postrojenja.

Ovakvim ponašanjem, Risto Marić, direktor JPŠ ,,Šume RS,, izazvao je veliko ogorčenje  radnika, koje je tim veće kada se zna da se drvna masa  iz Republike Srpske nesmetano izvozi u Srbiju preko Privatnog preduzeća ,,23. mart,, sa sjedištem u Rudom, koje direktor Marić redovno, u izobilju snabdjeva potrebnom najkvalitetnijom sirovinom prema potpisanim ugovorima sa JPŠ ,,Šume RS,, a.d. Sokolac.

Pošto je preduzeće Hemijska industrija ,,Destilacija,, Teslić prestala sa radom 400 radnika ove fabrike  su USTALI i uz pomoć Sindikata šumarstva prerade drveta i papira Republike Srpske, autobusima i drugim prevoznim sredstvima, doći će da iskažu protest pred zgradom Vlade i sjedištem JPŠ ,,Šume RS,, u Banjaluci.

Radnicima ,,Destilacije,, će se pridružiti i ostali zaposleni u drvoprerađivačkom sektoru Republike Srpske, koji takođe nemaju uredno snabdjevanje sirovinom prema potpisanom ugovoru sa JPŠ,,Šume RS,,  a. d.  Sokolac, koji su ogorčeni što  već godinama preduzeće ,,23. mart,, iz Rudog ima privilegovan status u odnosu na drvoprerađivače iz Republike Srpske.


Poslednje vijesti

" Bulgartabak " da se u roku od 10 dana izjasni da li želi prodati Fabriku duvana Banjaluka

“ Bulgartabak “ da se u roku od 10 dana izjasni da li želi prodati Fabriku duvana Banjaluka

Aktivnosti u sindikalnim organizacijama
U Adminiistrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, danas je održan sastanak delegacije Saveza sindikata Republike Srpske koju je predvodila predsjednica Ranka Mišić, sa predstavnicima Vlade i većinskog vlasnika Fabrike duvana Banjaluka, bugarske kompanije ,,Bulgartabak,,. [opširnije]
Razmatranje aktuelnog stanja u Fabrici duvana Banja Luka ( Sastanak u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske )

Razmatranje aktuelnog stanja u Fabrici duvana Banja Luka ( Sastanak u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske )

Aktivnosti u sindikalnim organizacijama
Na inicijativu predsjednice Vlade Republike Srpske,Željke Cvijanović, predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić učestvovaće u radu sastanka na kojem će se razmatrati aktuelno stanje Fabrike duvana Banja Luka. Sastanak će se održati u Administrativnom centru [opširnije]