Prije 120 godina Franjo otvorio, juče Risto zatvorio

Austrougarski kralj Franjo Josip, prije 120 godina otvorio je preduzeće hemijske industrije ,, Destilacija,, u Tesliću, a juče 5. marta 2018. godine, Risto Marić direktor Javnog preduzeća ,,Šume Republike Srpske,, a.d. Sokolac, zatvorio je ovo preduzeće i ono je prestalo sa radom.

Razlozi zbog kojih je ovo poznato preduzeće ugasilo svoje proizvodne linije ogledaju se u dugogodišnjoj opstrukciji u snabdjevanju sirovinom najlošijeg kvaliteta drveta, koju provodi direktor Risto Marić, zbog čega je jedina fabrika ovakve vrste u jugoistočnoj Evropi ugasila svoja proizvodna postrojenja.

Ovakvim ponašanjem, Risto Marić, direktor JPŠ ,,Šume RS,, izazvao je veliko ogorčenje  radnika, koje je tim veće kada se zna da se drvna masa  iz Republike Srpske nesmetano izvozi u Srbiju preko Privatnog preduzeća ,,23. mart,, sa sjedištem u Rudom, koje direktor Marić redovno, u izobilju snabdjeva potrebnom najkvalitetnijom sirovinom prema potpisanim ugovorima sa JPŠ ,,Šume RS,, a.d. Sokolac.

Pošto je preduzeće Hemijska industrija ,,Destilacija,, Teslić prestala sa radom 400 radnika ove fabrike  su USTALI i uz pomoć Sindikata šumarstva prerade drveta i papira Republike Srpske, autobusima i drugim prevoznim sredstvima, doći će da iskažu protest pred zgradom Vlade i sjedištem JPŠ ,,Šume RS,, u Banjaluci.

Radnicima ,,Destilacije,, će se pridružiti i ostali zaposleni u drvoprerađivačkom sektoru Republike Srpske, koji takođe nemaju uredno snabdjevanje sirovinom prema potpisanom ugovoru sa JPŠ,,Šume RS,,  a. d.  Sokolac, koji su ogorčeni što  već godinama preduzeće ,,23. mart,, iz Rudog ima privilegovan status u odnosu na drvoprerađivače iz Republike Srpske.

Poslednje vijesti

11. sindikalna ljetna škola Pan - evropskog regionalnog savjeta " Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi " Sarajevo, 11 - 13. septembar 2018. godine

11. sindikalna ljetna škola Pan – evropskog regionalnog savjeta “ Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi “ Sarajevo, 11 – 13. septembar 2018. godine

Međunarodna saradnja