Predsjednica Sindikata radnika u građevinarstvu i SKD RS Dragana Vrabičić u gatačkom “ Vodovodu „

Predsjednica Sindikata radnika u građevinarstvu i SKD RS Dragana Vrabičić u gatačkom " Vodovodu "
Predsjednica Sindikata radnika u građevinarstvu i SKD RS Dragana Vrabičić u gatačkom " Vodovodu "

Zaposleni u preduzeću  “ Vodovod “ Gacko, nakon što su dan počeli generalnim štrajkom, poslije 5 časova stavili su moratorijum na ovu odluku. Odluka je donesena nakon dogovora sa opštinskim rukovodstvom i predsjednicom Sindikata radnika u građevinarstvu i stambeno – komunalnim djelatnostima Republike Srpske Draganom Vrabičić. Na sastanku je dogovorena i izrada unutrašnje reorganizacije preduzeća.

Dio uslova koje su radnici postavili je ispunjen, oktobarska plata je isplaćena prošle sedmice, a novembarska bi trebalo da bude isplaćena do kraja mjeseca.

“ Dogovorena je isplata novembarske plate u punom iznosu, a ostalo ide po dogovoru. Normalno, dobili smo od načelnika opštine Gacko obećanje i za određene poslove, koji bi preduzeću u skorije vrijeme donijeli dobit i korist, te bi s tim prihodima preduzeće moglo da krene sa izlaskom iz krize. „, izjavio je Boško Bejat, predsjednik Štrajkačkog odbora.

Zaposleni u preduzeću podržavaju dogovor sa čelnicima opštine, tvrde da stanje u preduzeću nikada nije bilo teže.

“ Ja vjerujem da će dio obećanja biti ispunjen i da će opštinsko rukovodstvo pomoći ovom preduzeću, koje je od prioriteta za život građana opštine Gacko. Sramota je da se ovako nešto uopšte dešava. “ , izjavila je Nataša Todorović, radnica ovog preduzeća.

Predsjednica Sindikata radnika u građevinarstvu i stambeno – komunalnim djelatnostima Republike Srpske Dragana Vrabičić koja je učestvovala u pregovorima, potvrdila je da je prioritet izrada plana unutrašnje konsolidacije preduzeća. Prvi razgovori najavljeni su već za sutra.

“ Oni će da naprave program konsolidacije, načina isplate i visine isplate plata radnicima gatačkog vodovoda, što znači da će se u određenom periodu isplaćivati plate koje dogovore načelnik opštine i sindikalna organizacija. „

Takođe je izrazila žaljenje zbog lošeg odnosa direktora preduzeća Gorana Lučića koji nije htio da razgovara sa sindikalcima.

„Ne vidim zašto direktor nije htio razgovarati, jer ja sam tu samo iz razloga da zastupam interese ljudi  koji su članovi sindikata. „

Direktor nije htio da razgovara ni sa novinarima, a predsjednik Štrajkačkog odbora rekao je da je bilo i pritisaka i ucjena da se odustane od štrajka.

“ Osim granta koji je planiran i u potpunosti isplaćen, planiramo uvesti preduzeće i u radove oko rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, a vrijednost tih radova u ovoj godini će biti negdje oko 160 hiljada KM. „ , izjavio je Jovica Antunović, zamjenik načelnika opštine Gacko. Takođe rekao je da očekuje da rukovodstvo preduzeća izradi program konsolidacije preduzeća.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava