Повећава се број синдикалних организација

Повећава се број синдикалних организација
Повећава се број синдикалних организација

Од почетка године појачали смо рад у синдикалним организацијама наше регије, јер без синдикалне подршке ниједан појединац у било којем колективу не може остварити своја елементарна права, каже Жељко Недић, секретар Регионалног синдикалног центра Бијељина, истичући податак да се на подручју Регионалног синдикалног центра Бијељина повећава број синдикалних организација, што је потврда доброг рада бијељинског синдиката.

Недић истиче да је почетком године интензивирана и едукација предсједника синдикалних организација, у смислу препознавања улоге синдиката и властите улоге у синдикалном раду и организовању.

“Од прошле године евидентно је да је Савез синдиката Републике Српске пуно тога урадио на плану заштите права радника, почевши од повећања минималне цијене рада, па до осталих погодности за све запослене. Наравно, инсистирало се и на колективном преговарању које је својевремено било оспорено. На тај начин лакше се долази до рјешавања проблема на релацији радник – послодавац. Многи још увијек не желе да преговарају на такав начин, али, ми смо упорни и инсистирамо на потписивању колективног уговора између радника и послодавца у сваком предузећу.

Настављен поступак синдикализације

На подручју ове регије настављамо поступак синдикализације, како ми то оперативно зовемо, тако да смо почетком маја формирали двије нове синдикалне организације. Радници су инсистирали на синдикалном организовању и исказали су повјерење у рад синдиката, те је то и био знак да се и ми максимално укључимо и помогнемо им око синдикалног организовања. Ми се не заустављамо на томе, већ и даље радимо на формирању нових синдикалних организација на овој територији”, каже Недић, најављујући у скорије вријеме формирање нових синдикалних организација у Бијељини.

Синдикално организовано 5.700 радника

Недић каже да је на подручју Регионалног синдикалног центра Бијељина синдикално организовано 5.700 радника у предузећима и установама које запошљавају укупно око 7.100 запослених радника.

“ У приватном сектору још увијек се радничка права не поштују у довољној мјери, без обзира да ли је ријеч о мушкој или женској популацији радника. У сектору трговине изборили смо се за нерадну недјељу, али још увијек има пуно проблема у великом броју приватних предузећа који дубоко задиру у елементарна права радника”, каже Жељко Недић, секретар Регионалног синдикалног центра Бијељина.

Извор: www.bijeljina.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!