Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi, na zahtjev Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, biće produžen na godinu dana (Foto: Info Bijeljina)

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj biće produžen na godinu dana, rekao je danas novinarima u Bijeljini Branko Zelenović, predsjednik ovog sindikata. Već sljedeće sedmice očekuje potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, što je bio najvažniji zahtjev Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS. U ovoj godini u sindikatu očekuju i da plate budu povećane za najmanje 10%.

„Tu inicijativu su podržali i predstavnici Saveza opština i gradova Srpske, te je proslijedili svim opštinama i gradovima Srpske. Očekujem da će, kada bude potpisivanje kolektivnog ugovora, Ministarstvo lokalne uprave i samouprave dati saglasnost da sve jedinice lokalne samouprave koje imaju sredstava u svom budžetu mogu povećati platu zaposlenima u lokalnoj samoupravi“, rekao je Branko Zelenović.

Branko Zelenović je rekao da su u prošloj godini, na osnovu zahtjeva Saveza sindikata, zajedno sa Vladom Srpske, povećane plate zaposlenima u upravi i javnim službama – u zdravstvu, u prosvjeti, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a lokalna samouprava je već 10 godina bez povećanja plata. Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi neće stati, nego će tražiti da i ove godine dođe do povećanja plata, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Podsjetio je da se plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi razlikuju od lokalne zajednice do lokalne zajednice i da je najniža cijena rada 100, a najveća 135 KM.

„Važno je na kraju naglasiti i da su pojedinci, kako bi izazvali haos kod zaposlenih u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, šireći neistine, slanjem prijetećih poruka u sve to pokušali da uvuku i pojedine gradonačelnike, što mi najoštrije osuđujemo“, rekao je Branko Zelenović.

Branko Zelenović, predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS (Foto: Info Bijeljina)

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici usvojila zaključak da se posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi produži. Zaključak je usvojen nakon zahtjeva Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!