Poboljšati uslove rada i zaštititi zdravlje radnika u trgovini

Forum sindikata trgovine zemalja jugoistočne Evrope, 22. do 24. novembra 2017. godine, Tuheljske Toplice, Hrvatska
Forum sindikata trgovine zemalja jugoistočne Evrope, 22. do 24. novembra 2017. godine, Tuheljske Toplice, Hrvatska

Predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske  Goran Savanović  sa saradnicima, učestvovavo je na dvodnevnom Forumu sindikata trgovine zemalja jugoistočne Evrope, koji se od 22. do 24. novembra 2017. godine održao u Tuheljskim Toplicama u Hrvatskoj.

Tema  Foruma u čijem radu su učestvovala 32 sindikalca  iz regiona, bila je ,, Zaštita na radu sa težištem na radnike u trgovini,,.

Zaključeno je da,  od države do države u regionu postoji šarenilo u zakonskoj regulativi, zatim nepostojanje određenih propisa  iz ove oblasti kojima bi se efikasnije štitilo zdravlje  na radu radnika u trgovini.

Konstatovano je da poslodavci u zemljama u regionu ne daju dovoljan značaj sindikatu kao socijalnom partneru u kreiranju i praćenju primjene zakonskih rješenja iz ove oblasti.

Učesnici foruma su zatražili veću odgovornost poslodavaca iz oblasti trgovine, kao i odgovornost inspekcijskih organa, u cilju obezbeđenja boljih uslova rada i zaštite zdravlja ove kategorije radnika.

Pored predsjednika Savanovića, u radu Foruma učestvovala je  Danijela Đurđević, predsjednica Aktiva žena Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS i Đuro Amidžić, član Republičkog odbora ovog granskog sindikata.