Održan sastanak sa Vladom RS, danas Uredba o povećanju plata prosvjetnim radnicima

Održan sastanak sa Vladom RS, danas Uredba o povećanju plata prosvjetnim radnicima ( Foto RTRS )
Održan sastanak sa Vladom RS, danas Uredba o povećanju plata prosvjetnim radnicima ( Foto RTRS )

U Adminstrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je sastanak predstavnika Saveza sindikata Republike Srpske koje je predvodila Ranka Mišić, i Vlade RS.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske je nakon sastanka izjavila da je pred Vladu RS jasno postavljen zahtjev za povećanje najniže plate, izmjenu Zakona o radu i Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, koji bi morao biti izmjenjen u prvom kvartalu naredne godine.

Takođe , donošenje Opšteg kolektivnog ugovora je prioritet, i on mora biti potpisan u što je moguće kraćem roku. Za 26. decembar najavljen je novi sastanak socijalnih partnera sa Vladom RS , gdje će ponovo biti govora o najnižoj plati za narednu godinu.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske je iskazala nezadovoljstvo jučerašnjim stavom poslodavca vezano za najnižu platu, jer oni samo gledaju svoj interes, tj profit, i zatvaraju oči pred problemom odlaska radne snage očekujući da Vlada sama rješava taj problem.

Takođe, istakla je da je iz Vlade dobijena informacija da će danas biti donesena Uredba o povećanju plata prosvjetnim radnicima, te da je Vladi RS proslijeđen zahtjev za zabranu rada nedjeljom, i da se uskoro očekuje sastanak sa Ministarstvom turizma i ugostiteljstva na kojem će se razgovarati o ovoj temi.

Na kraju, istakla je da je veoma bitno da je na sastanku Sindikat naišao na razumijevanje i spremnost premijera Radovana Viškovića za rješavanje spornih pitanja.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović nakon sastanka je rekao da očekuje da će vlada uvažiti opravdan zahtjev ovog Sindikata za povećanjem plata iz više razloga, i skrenuo pažnju da plate zaposlenim u pravosuđu nisu povećavane 10 godina , te da su troškovi života u ovom periodu porasli između 20 i 30%. Takođe, zaposleni u ovoj oblasti obavljaju specifične poslove u kojima postoji krivična i materijalna odgovornost. Napomenuo je i da je provedena reforma pravosuđa te da zaposleni i u tehničkom smislu obavljaju povećan obim i složenije poslove, kao i da nema viška zaposlenih u pravosuđu. Istakao je i da ovaj Sindikat namjerava nastaviti aktivnosti u postizanju dogovora sa nadležnim ministarstvom kako bi došlo do potpisivanja Memoranduma koji bi doveo do poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih u pravosuđu.

Prilog RTRS DNEVNIK 1


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava