Održan sastanak predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske Ranke Mišić sa saradnicima sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i premijerkom Željkom Cvijanović i predstavnicima Unije udruženja poslodavaca

Održan sastanak predsjednice Vlade Republike Srpske, Željke Cvijanović, sa predstavnicima Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca (Foto RTRS )
Održan sastanak predsjednice Vlade Republike Srpske, Željke Cvijanović, sa predstavnicima Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca (Foto RTRS )

U Banjaluci je  u administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan najavljeni sastanak predstavnika Saveza sindikata Republike Srpske predvođenih predsjednicom Rankom Mišić sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i premijerkom Željkom Cvijanović,  te predstavnicima Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore Republike Srpske u vezi s najavljenim povećanjima plata svim radnicima.

Nakon sastanka, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić, rekla je da je Vlada prihvatila prijedlog Saveza sindikata Republike Srpske za povećanje najniže plate, te da očekuje još jedno povećanje najniže plate do kraja godine.

“ Ostaje otvoreno pitanje kako biti siguran da će realni sektor ispoštovati zakonske mjere koje Vlada uvede “ rekla je predsjednica Mišić i dodala da se radi i na izjednačavanju plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa ostalim u javnom sektoru.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Dragutin Škrebić je nakon sastanka izjavio:

“ Ovo je produkt prošlogodišnjeg rada Vlade, Unije poslodavaca i Saveza sindikata “ rekao je Škrebić i naglasio da će poslodavci morati ispoštovati ove mjere Vlade, jer će kontrolni organi sankcionisati one koji budu kršili zakon.

Premijerka Željka Cvijanović je rekla da je ovo završni sastanak pred sutrašnju sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta na kojoj će biti razmatran set zakona i mjera kojima će plate u javnom i realnom sektoru u Republici Srpskoj biti povećane.

“ Cilj je da minimalna plata bude 500 KM. Imamo jasne planove i to je naš cilj za narednu godinu “  i dodala da će ove mjere Vlade podrazumijevati i pojačan nadzor inspekcijskih organa.

Izvor RTRS

Pogledajte prilog RTRS -a ( Video )

Prilog BNTV