Održan protest radnika “ PUT “ a.d. Banjaluka, najavljena tužba protiv vlasnika preduzeća

Održan protest radnika " PUT " a.d. Banjaluka, najavljena tužba protiv vlasnika preduzeća
Održan protest radnika " PUT " a.d. Banjaluka, najavljena tužba protiv vlasnika preduzeća

Radnici preduzeća „Putevi“ Banjaluka protestovali su danas ispred kamenoloma zbog položaja u kojem se nalaze jer im poslodavac već devet godina nije uplatio poreze i doprinose, a godinu dana ne primaju platu.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Dragana Vrabičić najavila je tužbu protiv vlasnika preduzeća Nade i Zorana Trnjak, za koje kaže da se oglušili o sve zahtjeve i prijedloge.

„Pod hipoteku su stavili sve što imaju, od kancelarija do vlastitih prostora, kako u stečajnoj masi ne bi imali prostora da radnicima isplate dugovanja. Oni su podnijeli zahtjev za stečaj, ali stečajne mase nema. Cilj je da preduzeće ide u likvidaciju, sa kojom sva prava radnika “ padaju u vodu “ . Obraćali smo se i inspekciji rada, ali efekata nema. Takođe, smatramo da je čudno što Poreska uprava nije reagovala na to što ova firma 9 godina ne uplaćuje poreze i doprinose.“, izjavila je Vrabičićeva novinarima.

Ona je apelovala da Vlada Republike Srpske nađe način da radnicima budu uplaćeni porezi i doprinosi, da bi mogli otići na Biro za zapošljavanje kako bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu.

Vrabičićeva je dodala da radnici nemaju prava da se liječe niti da im se poveže staž, a ni kontrolni organi nisu uradili svoj posao jer „Poreska uprava Srpske devet godina nije odreagovala na nekog ko ne ispunjava svoje obaveze“.

Ona je naglasila da je ovo prvi u nizu protesta koji radnici planiraju sa ciljem ostvarenja svojih osnovnih prava.

Predsjednik Sindikata radnika preduzeća „Put“ Nedeljko Jovičić rekao je da ovo preduzeće trenutno ima 20 radnika, koji već godinu dana nemaju primanja.

„Naša budućnost je nikakva jer, ako uzmemo knjižice i odemo na Biro za zapošljavanje, onda ćemo tek ostati bez svojih prava. Obraćali smo se institucijama, ali nikakvih efekata nije bilo“, dodao je Jovičić.

Iz Poreske uprave su poručili da su upoznati sa slučajem i da je preduzeće blokirano od strane Poreske uprave, te upisana hipoteka na imovinu ovog preduzeća koja je i pokrenuta u cilju naplate dugovanja prema poreskoj upravi.

Prilog BN televizije