Од сљедеће године повећање коефицијената седам до 20 одсто

Од почетка сљедеће године доћи ће до повећања платних коефицијената од седам до 20 одсто у односу на платни разред запослених у образовању и култури, договорили су данас предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Драган Гњатић је рекао да је повећање плата добра вијест за запослене у образовању и култури, али од наредне године очекује и уједначавање платних коефицијената према меморандуму који је потписан између Владе и Савеза синдиката.

„Наставићемо сарадњу да бисмо на правичан начин у оквиру наших платних коефицијената дошли до најбољих рјешења за све запослене“, рекао  је Драган Гњатић.

Према његовим ријечима, најнижа плата од 450 КМ би, након свих најављених повећања, у просвјети и култури требала износити око 600 КМ.

„Ту мислим и на повећање најниже плате на 500 КМ које су најавили из највеће партије у Српској, и ако на то додамо повећање од 20 одсто то је 600 КМ“, додао је Гњатић.

Он је прецизирао да би плате од 500 до 1.000 КМ требало да буду поваћане за десет одсто, а оне од 1.000 до 1.800 КМ за седам одсто.

За минситрицу просвјете и културе РС овај договор значи да ће они који имају највеће платне коефицијенте имати мање процентуслно увећање, а они који имају минималну плату од 450 КМ имаће највеће процентулано повећање у висини од око 20 одсто. Договор са синдикатом треба уобличити са Министарством финансија за буџет за наредну годину.

„Већ би јануарска плата просвјетних радника и запослених у култури требало да буде обрачуната према новим повећаним платним коефицијентима“, рекла је Наталија Тривић.

Тривићева је подсјетила да је – доношењем измјена и допуна Закона о платама запослених у образовању и култури и у складу са потписаним меморандумом о изједначавању плата са високом стручном спремом наставника и запослених у култури са запосленима у јавној управи – од 1. јануара у овој години плата повишена за осам одсто.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!