Obilježen 25. avgust – Dan Saveza sindikata Republike Srpske

Obilježen 25. avgust – Dan Saveza sindikata Republike Srpske
Obilježen 25. avgust – Dan Saveza sindikata Republike Srpske

U Tesliću je Svečanom sjednicom Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske obilježen 25. avgust – Dan Saveza sindikata RS. Savez sindikata Republike Srpske predstavlja najveću reprezentativnu, većinsku, radničku organizaciju, koja okuplja radnike, članove sindikata, u 10 granskih sindikata u realnom sektoru i pet granskih sindikata u javnom sektoru. 29 godina postojanja predstavlja 29 godina neprestane borbe za ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u Republici Srpskoj. Minutom ćutanja je na početku sjednice Predsjedništva Saveza sindikata RS odata počast svima koji više, nažalost, nisu sa nama, a koji su dali svoj veliki doprinos u radu Saveza sindikata RS.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je u svom obraćanju istakla da je Savez sindikata Republike Srpske stasavao sa Republikom Srpskom i slobodno se može reći, što i Ustav Republike Srpske prepoznaje, da je jedan od elemenata državnosti i sigurno začetnik demokratizacije industrijskih odnosa.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske podsjetio je članove Predsjedništva na aktivnosti tokom proteklih 29 godina rada i djelovanja Saveza sindikata RS. Te davne 1992. godine 25. avgusta osnovan je Sindikat Republike Srpske, koji je bio važan  elemenat državnosti.  I pored svih izazova, Savez sindikata  RS opstajao je kao jedina istinska i odgovorna sindikalna organizacija, a jedini cilj je bio očuvanje i unapređenje radničkih prava u Srpskoj.

Na Svečanoj sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske oprostili smo se od troje naših ljudi, koji su stekli uslove i odlaze u zasluženu penziju, a to su Tane Peulić – osnivač i bivši predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, kome je za posebne zasluge u osnivanju i razvoju Saveza sindikata RS uručena zlatna plaketa i zahvalnica, Aleksandar Tomić – bivši predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS i Miroslav Zečević – bivši predsjednik Sindikata finansijskih organizacija RS, kojima je uručena srebrna plaketa za posebne zasluge u osnivanju i razvoju Saveza sindikata RS, kao i zahvalnice.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava