Nastavak saradnje sa američkim Centrom solidarnosti

Predsjednica Mišić na sastanku sa predstavnicima američkog Centra solidarnosti razgovarala o saradnji u 2018. godini

Danas je u Banjoj Luci održan sastanak sa predstavnicima američkog Centra solidarnosti o nastavku saradnje u 2018. godini.

Da podsjetimo, Američki centar solidarnosti – Program za Balkan, su nakon dugo godina otvorili svoju kancelariju u Beogradu za podršku sindikatima iz zemalja bivše Jugoslavije
i početkom godine izrazili želju da ponovo sarađuju sa Savezom sindikata Republike Srpske.

Prva aktivnost koju je Savez sindikata realizovao uz pomoć i podršku ovog Centra jeste konferencija održana u Banjoj Luci koja je imala za cilj da se socijalnim partnerima pošalje poruka o ekonomsko – socijalnom položaju radnika i njihovih porodica u Republici Srpskoj sa posebnim akcentom na Zakon o radu, o neoliberalnim štednjama, uticaju međunarodnih finansijskih institucija i primjeni Evropske direktive za ekonomiju.

Pored predstavnika Saveza sindikata, Konferenciji su prisustvovali i predstavnici poslodavaca i Vlade Republike Srpske.

Na današnjem sastanku sa Lorijem Klemensom, direktorom Programa za Balkan iz Američkog centra Solidarnosti, a  koji je vodila predsjednica Mišić  dogovoreno je   da se u sljedećoj godini aktivnosti fokusiraju na jačanje kapaciteta i moći sindikalnih predstavnika u oblasti kolektivnog pregovaranja i radno-pravne oblasti, te da se organizuju sastanci kako bi se izradio strateški dokument za mobilizaciju, advokaturu i lobiranje u svrhu vođenja sindikalnih  kampanja za ostvarivanje planiranih ciljeva u narednoj godini.

Poslednje vijesti

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka u posjeti preduzeću Vodovod Srbac

Aktivnosti u sindikalnim organizacijama
Danas je na poziv predsjednika sindikalne organizacije Vodovod Srbac Milovana Dobrnjca kolektiv posjetio izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka Goran Savanović. Tema razgovora bio je tekst novog predloga Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti koji [opširnije]