На захтјев Синдиката ОНК Републике Српске почело изједначавање коефицијената за запослене у просвјети и култури са осталим буџетским корисницима

Сједница Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске одржана је 26. децембра 2018. године , у Дому синдиката у Бањалуци.

Републички одбор Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске расправљао је о тренутним активностима у просвјети и култури Републике Српске, са посебним акцентом на уједначавање платних коефицијената са осталим буџетским корисницима.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, Драган Гњатић, на конференцији за штампу, истакао je да су захтјеви овог гранског синдиката усвојени, односно да се према запосленим у просвјети и култури Републике Српске исправља неправда која траје већ 11 година, те да је почело уједначавање коефицијената, у складу са Меморандумом о заједничким мјерама, који су потписали Савез синдиката Републике Српске и Влада Републике Српске.

„Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске ће тражити наставак уједначавања платних коефицијената за запослене у просвјети и култури Републике Српске са осталим буџетским корисницима.“- нагласио је предсједник Гњатић.

Представници овог Синдиката активно ће учествовати у доношењу новог Закона о платама за запослене у просвјети и култури Републике Српске, те ће у нови закон бити унесена одређена занимања која већ постоје у пракси, а нису предвиђена важећим Законом – рекао је предсједник Гњатић.

Сједници је присуствовала министарка просвјете и културе у Влади Републике Српске, Наталија Тривић, која је изјавила  да се поменуто повећање плата конкретно односи на наставнике и запослене у области образовања са високом стручном спремом, те да ће ово повећање бити проводиво са 1.1.2019. године.

Изјавила је такође, да ће мјесец јануар бити искоришћен за доношење новог Закона о платама  за запослене у просвјети и култури Републике Српске.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]