„Ko će im raditi kad svi odu?“, Goran Savanović predsjednik STUD RS povodom najave produžetka radnog vremena vikendom za tržne centre u gradu Banjaluka

"Ko će im raditi kad svi odu?", Goran Savanović predsjednik STUD RS povodom najave produžetka radnog vremena vikendom za tržne centre u gradu Banjaluka
"Ko će im raditi kad svi odu?", Goran Savanović predsjednik STUD RS povodom najave produžetka radnog vremena vikendom za tržne centre u gradu Banjaluka

Nakon što su dobili najveći šoping centar u BiH, u gradu Banjaluka planiraju da dopune Odluku o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku zanatsku i uslužnu djelatnost na području Banjaluke, te im planira omogućiti da u budućnosti nedjeljom duže rade i to do 22 časa. O ovoj temi će se raspravljati  na idućem zasjedanju Skupštine grada koje je zakazano za 10. april. Prema trenutno važećoj odluci tržni centri mogu nedjeljom da rade od 8 do 16 časova i ukoliko gradski parlament podrži ovu promjenu radnicima u ovim centrima će se radno vrijeme udvostručiti i mnoge ostaviti bez slobodnog dana.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović je rekao da su protiv produženja radnog vremena ali da oni na to ne mogu uticati.

„Sigurno je da poslodavci žele da i u novom, Delta tržnom centru, ali i u ostalim tržnim centrima u gradu produžetkom svog radnog vremena steknu novo bogatstvo i kapital. Apsolutno je u redu da grad Banjaluka u svojoj turističkoj ponudi ima rad tržnih centara i to je sve normalno ali postoji jedna granica u svemu tome.“ rekao je on. Dodao je da je nelogično da se svaki dan radi i da se radi nedjeljom do 22.časa.

„Mi možemo da podržimo aktivnosti koje su usmjerene u pravcu razvoja grada, ali do određene granice. U ovom slučaju sindikat ne može da podrži ovaj produžetak radnog vremena pogotovo što je praksa pokazala da u ovakvim situacijama nema redovnog radnog vremena od osam sati, ima prekovremenog rada i nema plaćanja ni redovnog rada a kamo li prekovremenog. Sa tim produženjem radnog vremena radnici gube svoj slobodan dan jer nije isto imati slobodnu nedjelju ili slobodan dan u četvrtak ili u utorak.“ kazao je Savanović.

Dodao je da isto tako niko ne pita na koji način će se tim ljudima obezbjediti da dolaze na posao i vraćaju se kućama jer kako kaže javni gradski prevoz nema isti raspored polazaka kao radnim danima.

„Mislim da je kompletan privredno politički ambijent takav da će ova odluka da prođe. Nažalost tako je i bojim se da nažalost u ovom momentu nismo dovoljno jaki da možemo da promjenimo takve odluke.“ kazao je Savanović. Sindikat će u sklopu obilježavanja prvomajskih i predstojećih vaskršnjih praznika upućuje svim poslodavcima zahtjev da se ispoštuju praznici i da se ne radi.

„Pitanje je kako će se ponašati i da li će se naći razumjevanje. Mislim da još uvijek postoji trezvenih glava koje mogu da shvate trenutak i da vide  da ovaj narod treba da odmori. Sve će se to razbiti o glavu njima ukoliko ne budu poštovali ljude. Nema radnika jer odlaze i ne znam ko će im onda raditi.“ rekao je Savanović.

Gradonačelnik Igor Radojičić je ovaj potez obrazložio sa riječima da Banjaluka postaje regionalna destinacija za šoping te da su određene promjene neophodne.

„Svi smo putovali u Zagreb, Beč, Grac i druge destinacije u šoping i uglavnom ljudi idu vikendom i praznicima. Svi smo navikli da ti veliki tržni centri rade preko vikenda i da rade do devet ili deset naveče.  Ako imate takav sadržaj koji je takve veličine i regionalnog je značaja onda on ima svoje radno vrijeme.“ kazao je Radojičić.

Naglasio je da poslodavci imaju zakonom propisane obaveze i kad je riječ o dužem radnom vremenu i kada je u pitanju rad vikendom koje treba da poštuju.