Jačanje saradnje Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS sa sindikatom sa Sicilije

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske intenziviraće u narednom periodu saradnju sa italijanskim sindikatom sa Sicilije /CGIIL/ radi veće razmjene iskustava u borbi za prava i status zaposlenih, najavio je  predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić.

„Pokušaćemo da u okviru međunarodnih sindikalnih organizacija djelujemo zajedničkim snagama da bismo poboljšali naš položaj“, rekao je Gnjatić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predstavnika ova dva sindikata i humanitarnog udruženja „Lučiano Lama“.

On je dodao da postoje konkretne ponude italijanskih osnovnih i srednjih škola, kao i univerziteta sa Sicilije za saradnju u narednom periodu, što bi se moglo konkretizovati do ljeta.

Gnjatić je uvjeren da će institucije kulture iz Srpske, prije svih Muzej Republike Srpske, Narodno pozorište i Narodna i univerzitetska biblioteka ostvariti kvalitetnu saradnju sa sličnim ustanovama sa Sicilije.

Govreći o odlasku djece na Siciliju koje godinama organizuje Udruženje „Lučiano Lama“, Dragan Gnjatić je naveo da postoje obećanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i nadležnih službi grada Banjaluka da će se više angažovati na pomoći u tim aktivnostima.

Generalni sekretar CGIIL-a Alfio Manino rekao je da su sindikalci sa Sicilije primijetili da postoje određene sličnosti u položaju zaposlenih radnika u oblastima ovih sindikata u Srpskoj i Italiji, kao što su niska primanja, još manje penzije, pitanje ugovora na određeno, te statusna prava radnika.

„Tokom recesije u Italiji je ukupno bez posla ostalo dva miliona radnika, kvalitet rada je opao i prisutna je veća pojava rada na crno“, naveo je Manino.

Predsjednik ovog sindikata Adriano Rica rekao je da veliki problem u Italiji predstavlja unutrašnja migracij radne snage sa juga prema sjeveru, gdje je bolji standard i veća ulaganja.

Predsjednik Humanitarnog udruženja „Lučiano Lama“ Domeniko Belinvia rekao je da je završen 54. boravak djece na Siciliji, podsjetivši da djeca u organizaciji ovog društva dva puta, ljeti i zimi, borave na Siciliji oko mjesec dana, u zavisnosti od toga da li je ljetni ili zimski raspust. On je rekao da bi bila poželjna pomoć institucija Srpske u aktivnostima odlaska djece na Siciliju, jer mnoge porodice kod kojih budu smještena ta djeca snose određene troškove njihovih putovanja.

Izvor SRNA

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!