Izjava Međunarodne konfederacije sindikata povodom 1. maja 2018. godine – Vrijeme je da se promijene pravila

Međunarodna Konfederacija Sindikata - MKS ( Internationa Trade Union Confederation - ITUC )
Međunarodna Konfederacija Sindikata - MKS ( Internationa Trade Union Confederation - ITUC )

Vrijeme je da se promijene pravila

Prije sto i pedeset godina, radnici u Briatniji su se okupili u Mančesteru kako bi formirali TUC, prvu nacionalnu sindikalnu centralu u svijetu. Zajedno sa radnim ljudima u velikom broju mjesta su tada postavili temelje današnjeg globalnog sindikalnog pokreta, snage veće od 200 miliona članova. Još od tih ranih koraka, muškarci i žene, zajednički organizovani, izgradili su i dalje jačaju svoje sindikate i mijenjaju  tok istorije.

Danas, za 1. Maj 2018. godine, odajemo počast onima koji su tako mnogo dali u ovoj borbi za osnovna prava koja mnogi uzimaju zdravo za gotovo – slobodu udruživanja, pravo na kolektivno pregovaranje, zaštitu od diskriminacije i iskorišćavanja, te sigurnost na radu. Dijelimo našu solidarnost sa onima kojima su ta prava uskraćena i onima koji se, u onim dijelovima svijeta gdje se pravila koja štite ova prava ne sprovode, bore protiv iskorišćavanja i zloupotrebe, sa kojima su se očevi i majke našeg pokreta morali boriti prije sto i pedeset godina

Takođe nam je poznato da zastrašujuće snage postoje na radnim mjestima koje žele u potpunosti eliminisati ova pravila. Korporativna moć izmiče kontroli, demokratija je talac 1% bogatih, a veliki je broj vlada koje ne rade ništa umjesto da budu uz radne ljude. Budućnost planete i njenih stanovnika su u istoj ravni dok pohlepa malobrojne elite vreba životni standard ljudi i ekonomske modele koje nameću, te planetu ostavljaju bez resursa. Demagozi i ksenofobi preuzimaju moć, iskorišćavaju nezadovoljstvo građana koje raste zbog nejednakosti i nesigurnosti, koji su zaštitni znaci današnjeg propalog modela globalizacije.

Sindikati će se uvijek boriti za centralne vrijednosti jednakosti, dostojanstva, razvoja, demokratije i mira. Ostvarenje ovih vrijednosti putem snage kolektivnih akcija i solidarnosti nude garanciju bolje budućnosti. Svijet u kom pravila funkcionišu u interesu ljudi.

Vrijeme je da se promijene pravila, da se skinu okovi koji sprečavaju demokratiju i ljudska prava. Organizovanje sindikata radi jačanja snage radnika, u velikim i malim gradovima i ruralnim prostorima, na radnim mjestima i u zajednicama širom svijeta, mogu ovu nadu pretvoriti u realnost.Mi slavimo 1. maj sa uvjerenjem i odlučnošću da možemo osigurati da istinska uvjerenja našeg pokreta predstavljaju temelj budućnosti.