Izjava Međunarodne konfederacije sindikata povodom 1. maja 2018. godine – Vrijeme je da se promijene pravila

Međunarodna Konfederacija Sindikata - MKS ( Internationa Trade Union Confederation - ITUC )
Međunarodna Konfederacija Sindikata - MKS ( Internationa Trade Union Confederation - ITUC )

Vrijeme je da se promijene pravila

Prije sto i pedeset godina, radnici u Briatniji su se okupili u Mančesteru kako bi formirali TUC, prvu nacionalnu sindikalnu centralu u svijetu. Zajedno sa radnim ljudima u velikom broju mjesta su tada postavili temelje današnjeg globalnog sindikalnog pokreta, snage veće od 200 miliona članova. Još od tih ranih koraka, muškarci i žene, zajednički organizovani, izgradili su i dalje jačaju svoje sindikate i mijenjaju  tok istorije.

Danas, za 1. Maj 2018. godine, odajemo počast onima koji su tako mnogo dali u ovoj borbi za osnovna prava koja mnogi uzimaju zdravo za gotovo – slobodu udruživanja, pravo na kolektivno pregovaranje, zaštitu od diskriminacije i iskorišćavanja, te sigurnost na radu. Dijelimo našu solidarnost sa onima kojima su ta prava uskraćena i onima koji se, u onim dijelovima svijeta gdje se pravila koja štite ova prava ne sprovode, bore protiv iskorišćavanja i zloupotrebe, sa kojima su se očevi i majke našeg pokreta morali boriti prije sto i pedeset godina

Takođe nam je poznato da zastrašujuće snage postoje na radnim mjestima koje žele u potpunosti eliminisati ova pravila. Korporativna moć izmiče kontroli, demokratija je talac 1% bogatih, a veliki je broj vlada koje ne rade ništa umjesto da budu uz radne ljude. Budućnost planete i njenih stanovnika su u istoj ravni dok pohlepa malobrojne elite vreba životni standard ljudi i ekonomske modele koje nameću, te planetu ostavljaju bez resursa. Demagozi i ksenofobi preuzimaju moć, iskorišćavaju nezadovoljstvo građana koje raste zbog nejednakosti i nesigurnosti, koji su zaštitni znaci današnjeg propalog modela globalizacije.

Sindikati će se uvijek boriti za centralne vrijednosti jednakosti, dostojanstva, razvoja, demokratije i mira. Ostvarenje ovih vrijednosti putem snage kolektivnih akcija i solidarnosti nude garanciju bolje budućnosti. Svijet u kom pravila funkcionišu u interesu ljudi.

Vrijeme je da se promijene pravila, da se skinu okovi koji sprečavaju demokratiju i ljudska prava. Organizovanje sindikata radi jačanja snage radnika, u velikim i malim gradovima i ruralnim prostorima, na radnim mjestima i u zajednicama širom svijeta, mogu ovu nadu pretvoriti u realnost.Mi slavimo 1. maj sa uvjerenjem i odlučnošću da možemo osigurati da istinska uvjerenja našeg pokreta predstavljaju temelj budućnosti.


Poslednje vijesti

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka u posjeti preduzeću Vodovod Srbac

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka u posjeti preduzeću Vodovod Srbac

Aktivnosti u sindikalnim organizacijama
Danas je na poziv predsjednika sindikalne organizacije Vodovod Srbac Milovana Dobrnjca kolektiv posjetio izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka Goran Savanović. Tema razgovora bio je tekst novog predloga Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti koji [opširnije]