Građani Republike Srpske za potpunu zabranu rada nedjeljom

Građani Republike Srpske za potpunu zabranu rada nedjeljom
Građani Republike Srpske za potpunu zabranu rada nedjeljom

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske predstavio je danas novinarima u Banjaluci rezultate ankete „Rad nedjeljom u trgovini“,  koju je sproveo ovaj sindikat. Za potpunu zabranu rada nedjeljom u trgovini glasalo je 94,31 odsto anketiranih građana Republike Srpske. Anketa je sprovedena putem internet sajta Saveza sindikata RS i putem stranice na društvenoj mreži Fejsbuk. U anketi je ukupno glasalo 1.565 građana, od kojih je za potpunu zabranu rada nedjeljom u trgovini glasalo 1.476 građana ili 94,31 odsto. Za ograničenje rada na prvu smjenu glasalo je 56 građana ili 3,58 odsto, dok 33 građana ili 2,11 odsto smatra da rad nedjeljom treba dozvoliti bez ograničenja.

Goran Savanović je podsjetio da je prosječna plata zaposlenih u trgovini 711,00 KM, a u ovaj iznos ulazi i topli obrok i prevoz. Sindikat od svoje inicijative da se rad nedjeljom potpuno zabrani ili ograniči ne odustaje. Sada se čeka sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova RS i odluka o inicijativi sindikata, koja bi trebala biti donesena polovinom ovog mjeseca.

„Razloga da se ne radi nedjeljom je puno – nemogućnost normalnog rada i funkcionisanja, zadovoljenja kulturnih, društvenih, religijskih i bilo kojih drugih potreba, zbog velikog odliva radne snage u ovoj oblasti i naše obaveze da pomognemo tim ljudima, sindikat je krenuo u tu aktvinost“, rekao je Goran Savanović.
Prema  informacijama ovog sindikata,  opštine Višegrad i Mrkonjić Grad već su podržale ovu inicijativu, a podrška postoji i od nekoliko psolodavaca koji imaju deficitarnu radnu snagu. Đuro Amidžić, član Regionalnog odbora STUD-a RS i radnik Tržnog centra „Merkator“ Banjaluka novinarima se obratio u ime svih radnika zaposlenih u ovoj oblasti i rekao da je fiziči neizdrživo raditi u trgovini, posebno za žene, plate su male, nije plaćen prekovremeni rad, kao ni noćni rad, radnici su izloženi psihičkim torturama, a pojavio se i veliki broj nekvalifikovanih radnika, jer kvalifikovani masovno napuštaju Republiku Srpsku.

„Trenutno nemamo ni kvalifikovane pekare, ni mesare, a opšte nezadovoljstvo radnika sve više se širi. Navedeni problemi manje su izraženi u trgovinama gdje postoji sindikalna organizacija, za razliku od onih gdje radnici nisu sindikalno organizovani“, rekao je Đuro Amidžić. 

Predstavnici Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS poručili su političkim partijama u Srpskoj da je svaka njihova podrška dobro došla, ali pod uslovom da se inicijativa sindikata da se rad nedjeljom potpuno zabrani ne koristi u političke svrhe i da političari tako ne kupe poene. Sindikat je još jednom pozvao sve poslodavce da poštuju Zakon o državnim praznicima i da radnici ne rade za praznike, jer i oni imaju porodicu sa kojom žele da proslave Novu godinu, Badnje veče  i Božić.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!