Dogovoren tekst posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti pravosuđa

Dogovoren tekst posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti pravosuđa
Dogovoren tekst posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti pravosuđa

Danas je u Banjaluci održan sastanak predstavnika Sindikata pravosuđa Republike Srpske predvođenih predsjednikom Sinišom Petrovićem sa delegacijom resornog ministarstva i ministrom Antonom Kasipovićem.

Na ovom sastanku je usaglašen tekst posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti pravosuđa, koji bi trebao biti potpisan do 19. avgusta, kada prestaje važenje postojećeg kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović istakao je da smatra veoma važnim da je postignut dogovor oko teksta kolektivnog ugovora, i da je potrebno usaglasiti i stavove oko naknade prevoza, te nastaviti pregovore u vezi povećanja plata za zaposlene u ovoj oblasti koje nisu povećavane 11 godina.

„Imamo i odliv radne snage, čega ni pravosuđe nije pošteđeno, bar što se tiče administracije, imamo odlazak kadra iz pravosudnih institucija te se postavlja pitanje ko će ostati da radi? Smatramo da je krajnje vrijeme ne da se više počne pregovarati, već da se konačno realizuje povećanje plata za zaposlene u pravosudnim institucijama.
Mislim da je takođe važno što smo uveli institut sistematskog pregleda za zaposlene u pravosudnim institucijama, prvenstveno zbog zdravlja radnika, a sredstva za to će biti planirana u budžetu za 2020. godinu.“ izjavio je Siniša Petrović.

Ministar Kasipović je istakao izuzetno korektnu saradnju sa Sindikatom pravosuđa, te da će biti sačuvana sva prava iz postojećeg kolektivnog ugovora i da će doći i do određenih poboljšanja. Posebno je istakao mogućnost uvođenja redovnih sistematskih pregleda za zaposlene u oblasti pravosuđa.

Prilog BN TV


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!