Branko Zelenović: Neće biti smanjenja plata

Branko Zelenović: Neće biti smanjenja plata
Branko Zelenović: Neće biti smanjenja plata

Nakon zatraženog hitnog sastanka u vezi spornih mjera uvrštenih u Program fisklane konsolidacije, koje se odnose na smanjenje plata za radnike zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, predstavnici Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske danas su u zgradi Vlade RS obavili razgovor sa predstavnicima Ministarstva finansija RS. Sastanku su prisustvovali Branko Zelenović, predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, kao i članovi Republičkog odbora Cvjeta Jocić iz Gradske uprave Bijeljina i Miroslav Krneta, iz Gradske uprave Prijedor.

Branko Zelenović, predsjednik ovog Sindikata izjavio je nakon sastanka da neće biti smanjenja plata zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, kao ni smanjenja broja radnika u ovom sektoru.

„Slažemo se sa Ministarstvom finansija i Vladom Srpske da treba da dođe do određenih ušteda, ali ne treba da dolazi do ušteda na platama radnika u ovom sektoru, jer su one ionako male“, rekao je Zelenović novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srpske u vezi sa spornim mjerama koje su uvrštene u program fiskalne konsolidacije koje se odnoose na smanjenje plata za radnike u jedinicama lokalane samouprave.

On je istakao da treba svi zajedno da rade sa Vladom Republike Srpske da se povećaju plate svim radnicima u Srpskoj i u realnom i u javnom sektoru.

Zelenović je rekao da Savez sindikata Republike Srpske radi na povećanju plata u realnom sektoru kroz izmjene i dopune Zakona o radu gdje će pokušati posebnim kolektivnim ugovorima da zaštite radnike u privatnom sektoru i da povećanjem cijene rada budu povećane i plate.

Komentarišući današnji sastanak u Banjaluci predstavnika Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Srpske i Ministarstva finansija Republike Srpske u vezi sa spornim mjerama uvrštenim u Program fiskalne konsolidacije koje se odnose na smanjenje plata za radnike u jedinicama lokalne samouprave, Vidovićeva je rekla Srni da nijednoj lokalnoj zajednici nije rečeno da smanjuju plate zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, već su date određene preporuke.

„Mi smo samo dali preporuke kako da pojedine lokalne zajednice u Republici Srpskoj u skladu sa Nacrtom ovog programa mogu da izađu iz deficita u naredne tri godine“, istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je napomenula da je u prošloj godini 41 lokalna zajednica u Republici Srpskoj imala deficit od 97 miliona KM, dok je 20 lokalnih zajednica imalo suficit od 12 miliona KM.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!