Бањалука: Пријетеће упозорење радницима – ко се зарази короном добиће отказ (ВИДЕО РТРС)

Бањалука: Пријетеће упозорење радницима - ко се зарази короном добиће отказ (ВИДЕО)
Бањалука: Пријетеће упозорење радницима - ко се зарази короном добиће отказ (ВИДЕО)

Посла за инспектора поново би могло бити и у трговачким радњама.
У једном бањалучком маркету освануло је пријетеће упозорење радницима – ко се зарази короном добиће отказ. Анонимне пријаве већ су стигле до синдиката и Републичког инспектората који најављује излазак на терен већ наредне седмице.

Сви који се заразе вирусом, неће бити плаћени, прогласиће се непотребним за посао и добиће отказ. Ово упозорење освануло је 29. јуна на огласној табли једног од бањалучких маркета трговачког ланца АС. Незванично, написао га је један од шефова и то самовољно, без одобрења управе. То су на наш упит и потврдили.

– Обавјештење које је објављено на социјалним мрежама није званично обавјештење Маркета АС, није у складу са нашом пословном политиком у вези са заштитом и безбједности на раду током пандемије и није потписано од стране нашег власника господина Љубе Симића. Маркет АС је правовремно предузео све потребне мјере да заштити своје купце и своје запослене – наведено је у одговору из Маркета АС.

Било постављено самовољно или не, за Савез синдиката ово пријетеће упозорење јасно је кршење Закона о раду. Синдикату је већ стигла анонимна пријава радника који су ово упозорење назвали застрашивањем.

– Апсолутно незаконито и супротно свим законским прописимау Републике Српске. Послодавац је дужан да обезбиједи заштитну опрему, а радник је дужан да ту опрему користи. Уколико радник не користи опрему, постоје одређене врсте санкција које послодавац према том раднику примјењује, али не може да се деси ово што је написано да се пријети да неће бити плаћен или да ће добити отказ – истакао је Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката.

У ресорном министарству сматрају да послодавац, према Закону о раду, има право да упозори радника да је дужан да користи опрему за личну заштиту на раду, нарочито у случају пандемије. У Министарству сматрају да се за тежу повреду радних обавеза може изрећи дисциплинска мјера престанак радног односа, али само у поступку утврђеним Законом о раду.

– У конкретном случају, без провођења поступка утврђивања одговорности радника који се заразе вирусом корона, не може бити проглашавање радника који се заразе вирусом корона непотребним за посао или неплаћања привремене спријечености за рад – истичу у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

У Савезу синдиката апелују на раднике да користе заштитну опрему како би заштитили своје и здравље становништва, али наглашавају да нико од радника не треба да потписује изјаве којима потврђују да су сагласни са пријетњама написаним у овом обавјештењу.

– То је једна врста мобинга и притиска на раднике. Још једном позивам све раднике који имају проблема да се обрате Савезу у нашу Службу за бесплатну правну помоћ гдје ће добити правну заштиту – додаје Станковић.

Анонимна пријава стигла је и у Републички инспекторат у којем наводе да ће током наредне седмице извршити контролу, да ли је неко од запослених у поменутом маркету добио отказ. Уколико се утврди да нема директних повреда радничких права, пријетње изнесене у спорном упозорењу сматрају мобингом, што је, како наводе, надлежност судова.

Извор: РТРС


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!