Здравствени радници у Српској траже веће плате

Здравствени радници у Српској траже веће плате
Здравствени радници у Српској траже веће плате

Повећање цијене рада за запослене у области здравства у износу од 10%, повећање плата у области социјалне заштите и посебно исказивање накнада за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте захтјеви су Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске. О својим захтјевима данас су на сједници Републичког одбора, која је одржана у Бањалуци, разговарали са министром здравља и социјалне заштите РС Аленом Шеранићем.  Секретар Синдиката здравства и социјалне заштите РС Зоран Милутиновић каже да су раније доставили своје захтјеве на адресу ресорног министарства. Ресорни министар одговара да новца за повећање плата тренутно нема. Ален Шеранић поручује да сада није реално очекивати повећање плата, јер је само за повећање цијене рада од 10% потребно више од 50 милиона КМ на годишњем нивоу.  Из Синдиката здравства и социјалне заштите РС поручују да се здравствени сектор и радници морају више поштовати у нашем друштву.

„Годинама имамо дуговања и кривци нису запослени, кривци су они који су направили та дуговања, вјерујем да би било пара за повећања да нема дуговања.  Ми смо на претходној сједници донијели закључке и не очекујемо да се наши захтјеви ријеше одмах, али у наредна два, три мјесеца ћемо имати јаснију слику и кажем вам да ћемо сигурно ићи са протестима у складу са законом и да ћемо стварно показати колико вриједимо“, каже Милутиновић.

„У овом тренутнку средстава нема у оквиру планираног буџета. Ми смо у претходном периоду радили на повећању плата. Захтјеви синдиката су легитимни. Што се тиче других захтјева они су више системске природе, прековремени рад, приправност и неке ствари које смо рјешавали кроз колективни уговор, али су остале и за даље.  Договорили смо један заједнички састанак и могућност измјена и допуна самог Закона о платама“, каже Шеранић.

У Синдикату здравства и социјалне заштите РС кажу да ће на својим органима донијети одлуке у ком смјеру ће даље дјеловати. Урадиће, кажу, све што је у њиховој моћи како би запослени у области здравства и социјалне заштите добили повећање плата и топли оброк. Гордана Ромовић, члан Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите РС поручује доносиоцима одлука да не смију заборавити здравствене раднике и њихове плате и накнаде.

„Испред 16.000 бијелих мантила желим да кажем да није довољна емпатија за лијечење пацијената, мало смо деградирани и надамо се у будућим разговорима и са свим људима који одлучују да ће нам се вратити топли оброк и регрес. Иако смо проглашени херојима у пандемији, желимо да нас нико не заборави“, каже Гордана.

Када су у питању права запослених у области социјалне заштите, са једне стране постоје радници чије плате су регулисане Законом о платама, а осталим радницима плате су регулисане Посебним колективним уговором између Министарства здравља и социјалне заштите РС и самог синдиката, иако се те плате исплаћују из буџета локалних заједница.

„Морамо разговарати у наредном периоду, како би ријешили ову проблематику, да се не би више дешавало да када дође до повећања плата не добију сви радници то повећање. Наставићемо разговоре по овом питању“, поручује Шеранић.

На данашњој сједници Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите РС је било ријечи и о Измјенама и допунама Закона о платама, јер је у наредном периоду важно ријешити проблем компезационих сати, ограничења приправности и плаћања активне приправности као редовног или прековременог радног времена, систематизације радних мјеста са завршеном ВСС у области сестринства, дијагностике, лабораторије и радиологије. Примјера ради, радници који раде ноћне смјене у здравству и имају 192 сата мјесечно, нарађене дане не могу искористити, јер недостаје радне снаге, а ти сати им нису плаћени.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!