Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti traže veće plate

Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti traže veće plate
Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti traže veće plate

Došlo je 5 do 12, jedna je od poruka sa današnjeg protestnog okupljanja zaposlenih u oblasti zdravstva i socijalne zaštite Srpske. Predsjednici sindikalnih organizacija Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske okupili su se danas u parku „Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci kako bi ponovili svoje zahtjeve. Traže povećanje plata, vraćanje toplog obroka i regresa i status službenog lica.

„Očekujemo da najniža plata poveća sve ostale plate u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, jer je neophodno vratiti dignitet radnika. Kao što je poznato, topli obrok i regres su nam u plati i tražimo da se posebno iskazuju“, kaže Nikola Crnčević, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Zaposleni u zdravstvu podsjećaju javnost da medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom i NK radnik imaju razliku u plati u iznosu od 100 KM.

„To nije u redu. Sada smo u situaciji da medicinska sestra sa srednjim koeficijentom ima 1100 KM platu, a ljekar specijalista 2300 KM. Minimum koji tražimo jeste da se cijena rada koja je usvojena prije tri godine u iznosu od  159,5 KM poveća na 200 KM“, kaže Zoran Milutinović, sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Miodrag Babić, zaposlen u oblasti socijalne zaštite i član Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS kaže da je u Centrima za socijalni rad problem u tome što se plate isplaćuju iz budžeta lokalnih zajednica i ograničene su, a mnogi stručni radnici su potcijenjeni.

„Cijena rada se kreće u rasponu od 100 do 145 KM u oblasti socijalne zaštite. Na ljeto nas očekuje potpisivanje Kolektivnog ugovora i nadamo se da će se plate povećati, da se predvide određena prava koja su neophodna, kao što su naknade za dežurstva i pripravnost. Važno je priznati status službenog lica kolegama koji rade u Centrima za socijalni rad, kako bi bili zaštićeni od raznih napada nezadovoljnih stranaka, a sa kojima se svakodnevno suočavaju“, kaže Babić.

Zaposleni u oblasti zdravstva i socijalne zaštite poručili su Vladi Srpske i resornom ministru da će ponovo uputiti zahtjev za pregovore. Ukoliko  u roku od 15 dana ne bude dogovora, sljedeći put u Banjaluku dolaze u mnogo većem broju.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!