Закључити Посебне колективне уговоре и унаприједити положај радника у трговини, угоститељству, пољопривреди и прехрамбеној индустрији

Закључити Посебне колективне уговоре и унаприједити положај радника у трговини, угоститељству, пољопривреди и прехрамбеној индустрији
Закључити Посебне колективне уговоре и унаприједити положај радника у трговини, угоститељству, пољопривреди и прехрамбеној индустрији

Радници запослени у области трговине, угоститељства, пољопривреде и прехрамбене индустрије у Републици Српској у изузетно су тешком положају. Раде тешке физичке послове, који нису адекватно плаћени, а плате се и даље не уређују колективним уговором. Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске данас је на бањалучкој Тржници поручио да је број радника запослених у трговини, у односу на ранији период, преполовљен. Први разлог је корона, а други је тај што послодавци смањују број радника и на уштрб тог смањења остварују одређену добит, а све, нажалост, на терет радника.

„Несарадња са синдикатом од стране послодаваца и даље је присутна, као и немогућност комуникације. Ми смо у више наврата, сви синдикати из реланог сектора тражили преговоре око Посебног колективног уговора и до данас нисмо добили одговор и спремност послодаваца да сједнемо за преговарачки сто, упркос Закону о раду који каже да се плате уређују колективним уговором“, каже Савановић.

Ништа боља ситуација није ни у области пољопривреде и прехрамбене индустрије. Велимир Рудић, предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске рекао је да је производња у овој области знатно поскупила, чиме домаћи произвођачи постају мање конкурентни. Радна мјеста су угрожена, а радници масовно одлазе ван граница БиХ због већих плата. Важно је да се радна мјеста у пољопривреди и прехрамбеној индустрији сачувају у интересу Републике Српске и Синдикат је на том плану отворен за разговоре са послодавцима.

„Некада је пољопривреда учествовала са 12% у БДП-у, а сада је то дупло мање. У Семберији је некад било 12 хиљада пољопривредних произвођача, а сада их има тек 3.500. Јасно нам је да је то све лоше и сад нам је дошло на наплату. Крајње је вријеме да послодавци ставе радника на прво мјесто, јер сваки радник мора имати достојанствен рад, а то значи да га неко поштује као човјека, као радника и да га адекватно плати“, каже Рудић.

У Синдикату трговине подсјећају да је нерадна недјеља и даље један од главних циљева овог Синдиката. Иако су успјели да се изборе за нерадну недјељу у одређеним општинама, или скраћено радно вријеме недјељом, то и даље није довољно.

„Ја овом приликом позивам све начелнике општина и градоначелнике да у наредном периоду усмјере пажњу на нерадну недјељу, јер они су ти који могу недјељу прогласити нерадном и тако омогућити радницима да имају недјељу за одмор“, поручио је Горан Савановић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!