Закључци са 11. сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске

Закључци са 11. сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске
Закључци са 11. сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске

На 11. сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, одржаној 11.09.2019. године у Теслићу, донесени су сљедећи:

ЗАКЉУЧЦИ 

 1. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске тражи хитно повећање најниже плате и секторских плата у Републици Српској, како би се смањио одлазак квалификоване радне снаге и сачувала социјална стабилност.
  Од Владе Републике Српске тражимо да донесе трогодишњи план повећања плата за најмање 10% на годишњем нивоу.
  У оквиру плана за сваку годину у посљедњем кварталу, а прије усвајања Буџета и Програма економских реформи Републике Српске, се утврђује тачан износ повећања плата.
 2. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске тражи одржавање тематске сједнице Владе Републике Српске на тему: „Услови рада и плате у Републици Српској са приједлогом мјера“.
 3. За одржавање тематске сједнице Владе Републике Српске, Савез синдиката Републике Српске је припремио радни материјал који ће 12.09.2019. године доставити Влади Републике Српске на разматрање, у циљу припреме тематске сједнице.
 4. Задужује се предсједница Савеза синдиката Републике Српске да обави припремне разговоре са представницима кључних министарстава у Влади Републике Српске и  предсједником Владе Републике Српске.
 5. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске усвојило је Приједлог глобалних економских мјера Савеза синдиката Републике Српске за Програм економских реформи за период 2020-2022. године, подјељене у три области: законодавне активности, стратешке активности и социјални дијалог.
  Сви грански синдикати дужни су да до петка, 14.09.2019. године, Савезу синдиката Републике Српске, доставе приједлоге секторских мјера које ће бити саставни дио Приједлога економских реформских мјера Савеза синдиката Републике Српске.
  Приједлог мјера ће бити достављен Влади Републике Српске до 16.09.2019. године.
 6. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске прихватило је информацију у вези свих активности око одржавања заједничког састанка предсједника гранских синдиката привреде са предсједницима гранских удружења послодаваца у Унији удружења послодаваца Републике Српске, на тему започињања или наставка преговора око закључивања посебних колективних уговора у привреди.
  Констатовано је незадовољство чињеницом да се већина предсједника гранских удружења послодаваца није, у два наврата, одазвала позиву на састанак са гранским синдикатима привреде у Савезу синдиката Републике Српске, иако су предложени термини за састанке били њима прилагођени.
  Договорено је да се још једном упути позив за састанак предсједницима гранских удружења послодаваца, на тему отпочињања или наставка преговора око закључивања посебних колективних уговора у привреди, након чега ће се заузети коначан став везано за ово питање.
 7. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске прихватило је информацију у вези Нацрта закона о инспекцијама Републике Српске, те се упознало са ставовима и приједлозима Савеза синдиката Републике Српске у вези овог законског рјешења.
  Сви чланови Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске заједно са дипломираним правицима, извршним секретарима и повјереницима на терену, обавезни су да, заступајући ставове Савеза синдиката Републике Српске, активно учествују у јавним расправама које ће организовати надлежно Министарство, по регионалним центрима.

Закључци са 11. сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске (.пдф)


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!