За 30 дана хиљаде радника у Српској остало без посла

-На Завод се пријавило 1.800 незапослених, док у удружења послодаваца процјењује да је отпуштено 4.500 радника -Број отпуштених био би знатно већи да се послодавци не боје да ће изгубити право на обећану помоћ из Буџета РС -Синдикат огорчен: Највише радника отпустили привредници који су имали највећу добит

За 30 дана хиљаде радника у Српској остало без посла
За 30 дана хиљаде радника у Српској остало без посла

У последњих мјесец дана у Републици Српској хиљаде раднике су остали без посла. Према евиденцији Завода за запошљавање отказ је добило 1.800 радника, а према подацима пословне заједнице број оних који су остали без посла премашује 4.500, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

На евиденцију Завода се од 19. марта до 22. априла пријавило 1.795 радника који су до тада били у радном односу.

То није коначан број оних који су остали на улици, јер се претпоставља да се многи нису ни пријавили, с обзиром да немају право на накнаду или не вјерују да ће на тај начин, посебно у оваквог ситуацији, доћи до новог посла.

По списковима Завода, од укупног броја новопријављених без посла, њих 838 је било запослено на одређен период и уговор им није продужен, док је 856 радника проглашено технолошким или економским вишком.

Споразумни раскид уговора је потписало 69 радника и они неће имати право на било какву новчану накнаду.

Највећи број оних који су због посла поново морали да се јаве Заводу су из Бањалуке и то њих 615, затим из Источног Сарајева 284, Бијељине 272, Добоја 271, Зворника 163, Требиња 100 и Приједора у ком је без посла остало 90 људи.

Најгоре су прошли радници у трговинама који су добили 525 отказа, затим запослени у прерађивачкој индустрији гдје је радни однос прекинут код 383 радника и у угоститељству у којем су 344 запослена била принуђена да поново траже посао.

На Биро се нису пријавили сви отпуштени

У пословној заједници Републике Српске са резервом узимају ове податке, те за једине релевантне сматрају оне које има Пореска управа Републике Српске.

Према подацима са којима они располажу само у марту је било 6.500 одјава и око 2.000 новопријављених радника, што доводи до минуса у броју запослених од око 4.500.

„Можемо чак рећи да је и то мало у односу на оно што се у региону дешава, а само захваљујући обећањима власти да ће дати кроз мјере подршке. Да тога није било, ситуација би била пуно лошија“, каже за ЦАПИТАЛ предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.
Највише отпуштају газде које су највише зарадиле

Поред тога што је сваког дана све више радника без посла, смањује се и понуда за радним мјестима. Тако су на примјер преко Завода за запошљавање Републике Српске послодавци у јануару изразили потребу за 1.163 радника да би у марту дошло до великог пада понуде и тржиште је задржало понуде за само 745 радника.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић се слаже да су мјере Владе у великој мјери допринијеле да се сачува велики број радних мјеста, али и упозорава да су први у реду за помоћ они послодавци који су уједно и први отпуштали раднике.

„На примјер сектор трговине је у 2019. години остварио одличну добит, а истовремено је у њему без посла остало највише радника. Није нормално да неко ко има добит од пар милиона марака први крене да их отпушта. „ФИС“ је у Бијељини отпустио раднике да није трепнуо, а остварио је енормну добит“, каже Мишићева.

Додаје како постоје и коректни послодавци попут „Конзума“ који је својим трговцима исплатио бонус на плату, или „Бање Врућице“ која није отпустила ни једног радника, а онима на одеђено продужила уговоре.

„Када се погледа број оних који су остали без посла може се рећи да је то нека пролазна оцјена. Значајан број послодаваца је показао озбиљност само зато што је знао ће му држава платити оно што је он требао да плати“, закључила је Мишићева.

Извор: capital.ba


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!