Ванредна конференција ETUCE 5-6. јула 2021. године

Ванредна конференција ETUCE 5-6. јула 2021. године
Ванредна конференција ETUCE 5-6. јула 2021. године

ETUCE – Европски синдикални комитет за образовање, чији је члан Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске организовао је дводневну виртуелну конференцију под називомОпоравак вођен образовањем“. Конференција је прилика организацијама чланицама ETUCE-а да разговарају и усвоје стратегије о начину рјешавања постојећих и будућих изазова учитељских професија у контексту опоравка од COVID-19. То ће такође бити прилика за формално усвајање важних докумената о политици, дајући ETUCE-у и организацијама чланицама солидну основу за спровођење његовог програма током текућег мандата.

Тренутна криза са којом се суочавамо погађа све нивое друштва. Утицај пандемије је сеизмичан, стварајући огромне притиске на раднике, појединце и заједнице. Пандемија је масовно утицала на сектор образовања. Растуће неједнакости међу ученицима и наставницима, смањење јавних средстава у сектору, тржишни механизми који подривају квалитетно образовање и социјални дијалог, недостатак свеобухватних националних програма дигитализације, као и све већи притисак на наставнике и друго образовно особље су међу главним изазовима са којима се суочава сектор образовања у Европи. Ова криза изазвала је наставнике и остало образовно особље на невиђене начине. Показали су еластичност, прилагодљивост, машту и велику дозу храбрости да наставе пружати квалитетно образовање младим људимa, помажући им да постану грађани друштва у којем ријечи „једнакост“ и „демократија“ имају значење и постају стварност.

Ова пандемија нуди прилику за даље јачање синдикалних капацитета, иновативност и паметнију и јачу борбу за синдикална и људска права. Сектор образовања треба да игра кључну улогу у суочавању са негативним посљедицама пандемије и планирању опоравка.

Делегати Конференције разговараће о начинима на које синдикати образовања у Европи могу прихватити друштвене промјене у виталним областима као што су еколошки одрживи развој, активно демократско грађанство, једнакост и инклузија, образовање на даљину и дигитализација. Конференција ће такође бити прилика да се делегати позабаве ризицима комерцијализације образовања, истовремено идентификујући начине за јачање социјалног дијалога и колективног преговарања. Опоравак од кризе COVID-19 могућ је само ако је подржан снажном посвећеношћу влада, образовних власти и креатора политике како системском опоравку образовања, тако и ширем смислу, опоравком који је вођен образовањем, а који се заснива на унапређивању квалификације, преквалификацији и могућности обуке за погођене раднике економским посљедицама пандемије.

Главне резолуције које ће се усвојити на Конференцији односе се на опоравак вођен образовањем; вјештачка интелигенција у образовном сектору; улога  синдиката образовања у Европи у рјешавању проблема образовања и окружења за друштвене промјене; и значај кампање за бољу будућност високог образовања и истраживања.

У раду Конференције учествује предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске и члан Извршног комитета ETUCE-a, Драган Гњатић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!