Утврдити текст Општег колективног уговора

Утврдити текст Општег колективног уговора
Утврдити текст Општег колективног уговора

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић и предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић разговарали су данас у Бањалуци са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем. Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да је вријеме за утврђивање новог система плата и подсјећа да је данашњи састанак наставак реализације закључка са састанка са предсједником РС Милорадом Додиком, предсједником Владе РС Радованом Вишковићем и министром финансија РС Зором Видовић.

„У складу са Уставом Републике Српске који каже да се зараде уређују колективним уговором и законом и на основу Закона о раду РС активирали смо преговоре око закључивања Општег колективног уговора, како би утврдили најниже плате према стручној спреми и систематизацији пословног субјекта за сва радна мјеста у реалном сектору у Републици Српској. Синдикат је предложио чланове радне групе, као и Влада, још остаје да то учине и послодавци“, каже Мишићева.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић је на данашњем састанку нагласио да је од велике важности да се у предстојећем, преговарачком процесу утврди текст Општег колективног уговора, како би се договорена рјешења могла имплементирати у документе економске политике и буџета за 2024. годину. Током састанка, предсједник Владе позвао је све актере социјалног дијалога да предложе своје чланове у радну групу за израду Општег колективног уговора, на чијем ће челу, у име Владе, бити Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите.

Премијер Вишковић, апеловао је на све учеснике дијалога да дају свој допринос да се дође до прихватљивог и одрживог рјешења које би могло да се имплементира у пракси и побољша свеукупни пословни амбијент у Републици Српској. Сви учесници састанка изразили су спремност да, преко делегираних представника, учествују у раду радне групе која би требала да предложи рјешење у најбољем интересу Републике Српске, као и запослених и послодаваца. У раду данашњег састанка, учествовали су и министар рада и борачко инвалидске заштите Данијел Егић, као и представници Инспектората, Пореске управе и Министарства финансија Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!