Уредити систем плата радника у реалном сектору и спријечити злоупотребе института најниже плате (ВИДЕО)

Уредити систем плата радника у реалном сектору и спријечити злоупотребе института најниже плате (ВИДЕО)
Уредити систем плата радника у реалном сектору и спријечити злоупотребе института најниже плате (ВИДЕО)

Делегација Савеза синдиката Републике Српске предвођена предсједницом Ранком Мишић одржала је данас први радни састанак са министром рада и борачко – инваалидске заштите Републике Српске Данијелом Егићем. Савез синдиката од министарства тражи рјешавање дугорочних проблема попут уређења система плата радника у реалном сектору, потписивање општег колективног уговора, ПКУ у привреди и исплате плате у ковертама, односно сиве економије. Савез синдиката Републике Српске презентовао је министру своје политике, које су и дио експозеа предсједника Владе Републике Српске, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске и дио су програма рада Владе и Народне скупштине РС. Нови систем плата на коме Савез синдиката РС већ дуже вријеме ради тиче се неколико кључних ствари које се односе на раднике у реалном сектору, како би се утврдиле најниже плате за сва занимања унутар реалног сектора у складу са стручним спремама.

„Желимо да утврдимо најниже плате за сваку стручну спрему, на начин да је најнижа плата јединица и она је за најједноставнији рад, плус сви додаци, а онда се коефицијент повећава зависно од стручне спреме“, истакла је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић поручио је након састанка са делегацијом Савеза синдиката РС да је потребно заједнички радити на унапређењу положаја радника у Републици Српској, а посебно на спречавању злоупотребе института најниже плате. Егић је навео да је кључни проблем питање распакивања система плата, те да та проблематика погађа све раднике у Српској.

„Ту се злоупотребљава институт најниже плате. Настојаћу да, у том контексту, остваримо највише напретка“, рекао је Егић новинарима након састанка.

Министар Егић тврди да се и као човјек и као министар са неким стварима слаже, али оно што предстоји јесу састанци са представницима послодаваца са којима ће се, како је рекао, водити интензиван дијалог. Из Савеза синдиката Републике Српске поручују да су спремни да разговарају, како би заједно са министарством рада и борачко инвалидске – заштите и Владом РС нашли најбоље рјешење.

РТРС, 31.03.2023.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!