У Творници папира СХП „Целекс“ а.д. Бањалука од јануара значајно повећане плате

У Творници папира СХП „Целекс“ а.д. Бањалука од јануара значајно повећане плате
У Творници папира СХП „Целекс“ а.д. Бањалука од јануара значајно повећане плате

Синдикална организација Творнице папира СХП „Целекс“ а.д. Бањалука је, након донесене Одлуке о износу најниже плате у Републици Српској за 2024. годину, са послодавцем испреговарала повећање плата за све запослене. Плате за око 315 радника у овом привредном друштву  повећане су у два правца: повећана је цијена рада, док су повећани и коефицијенти, на основу сложености посла који радници обављају, тако да је плата значајније повећана, а како би се дошло до равномјерног и правичнијег повећања плата поштован је и распон у платним разредима. Важно је напоменути да се у Творници папира СХП „Целекс“ а.д. Бањалука плате сваке године повећавају због интезивног и пожртвованог рада радника  и Синдикалне организације и коректног односа послодавца према радницима. Колективни уговор потписује се у континуитету, а социјални дијалог је на завидном нивоу. Примјера ради, у Целексу тренутно од 01. 01. 2024. године ни један радник не прима најнижу плату, односно сви имају плате изнад 900 КМ, колико износи најнижа плата за 2024. годину, а на тај износ плате исплаћују се све накнаде које су обавезујуће према Закону о раду РС и Колективном уговору. Иако је повећање плата за све раднике планирано још крајем прошле године, чекала се Одлука Владе РС о износу најниже плате. Предсједник Синдикалне организације Творнице папира СХП „Целекс“ а.д. Бањалука је Драган Игумановић, а ова Синдикална организација дјелује у оквиру Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, од којих увијек имају пуну подршку за све планиране активности.

Подсјећамо, у поменутом предузећу је у августу мјесецу 2023. године дошло до великог пожара, али захваљујући напорима и послодавца и радника није дошло до прекида рада. Производња се у континуитету наставила, као и исплате плата и осталих примања, а од јануара ове године радници ће имати и веће плате.

Ово је само још један доказ да у приватним предузећима, гдје има организован Синдикат и коректан послодавац, развијен социјални дијалог и закључен Колективни уговор на нивоу послодавца, имамо и континуирано повећање плата, задовољног и радника и послодавца који остаје на нашим просторима, инвестира и има повећану продуктивност својих радника, те остварује повећану добит.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!