U Briselu 18. vanredna sjednica Izvršnog odbora Panevropskog regionalnog savjeta

U sjedištu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) u Briselu se održava 18. vanredna sjednica Izvršnog odbora Panevropskog regionalnog savjeta (PERC). U radu učestvuje i predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić. Sastanak je fokusiran na stanje u zemljama članicama ovog tijela, kao i pripremama za održavanje Kongresa ITUC-a. Centralna tema bila je rat u Ukrajini, posljedice na ekonomiju, prava radnika i uticaj na radna mjesta. Iskazana je velika zabrinutost za prava radnika i sigurnost radnih mjesta, a perspektive nisu ohrabrujuće. Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je, obraćajući se članovima Izvršnog odbora, govorila o poziciji Zapadnog Balkana, sa akcentom na stanje u BiH. Istakla je da je odnos Evropske komisije prema zemljama Zapandog Balkana, posebno prema BiH, u kontekstu globalne situacije, neprihvatljiv. Zemlje Zapadnog Balkana zaslužile su pridruživanje Evropskoj Uniji, jer bi za BiH to značilo dobiajnje statusa kandidata.

Ranka Mišić je ukazala da je izuzetno važno da rukovodstvo Svjetske sindikalne organizacije što prije zahtjeva od najviših političkih institucija da se rat u Ukrajini prekine i da akteri sjednu za pregovarački sto, jer će, ukoliko se to ne desi, vrijeme koje dolazi biti katastrofalno za sve radnike i njihove porodice.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!