Тумачење о најнижој плати у РС изазвало опречне ставове

Тумачење о најнижој плати у РС изазвало опречне ставове
Тумачење о најнижој плати у РС изазвало опречне ставове

Радници нису преварени и најнижа плата, која износи 520 марака, не садржи дневнице, топли оброк и превоз, поручио је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, док из Савеза синдиката РС траже доказ за ове тврдње ресорног министра.

У Синдикату кажу да је конфузију унијело тумачење које потписује помоћница министра рада Мира Васић, те питају шта је, заправо, истина. Истина је, поручује Милуновић, да нико није преварен.

У протеклом периоду, по ријечима министра, на исти начин је утврђивана најнижа плата и истог је садржаја била и кад је износила 370, и 450, и сада када је 520 КМ.

„Дакле, није тачно оно што су медији објавили да најнижа плата садржи дневнице, топли оброк и превоз. Најнижа плата у РС је 520 КМ и она не садржи те елементе. Влада РС није преварила раднике ни било кога другог и сматрам да је то био злонамјеран покушај дискредитације напора Владе да побољша положај социјално најугроженијих радника, односно радника са најнижим примањима“, рекао је Милуновић у обраћању медијима, на којем новинарима није омогућено да постављају питања.

По његовим ријечима, и раније је истицано да је минималац у Српској био врло близак износима из ближег окружења, или чак и већи.

„У 2019. најнижа плата у РС била је већа него у ФБиХ, у Сјеверној Македонији, у Бугарској, која је у Европској унији. Била је отприлике идентична са Србијом“, навео је он и додао да је Србија крајем трећег квартала 2019. године утврдила најнижу плату која износи 500 марака и тај износ је и даље на снази, док је у РС 520 КМ.

Извинио се уколико је неко од његових сарадника, како је навео, дао тумачење да су споменути елементи саставни дијелови плате.

„Уколико ми неко пружи доказ да је неко од мојих сарадника на неки начин погрешно протумачио или обмануо јавност да у садржај најниже плате улазе и превоз и топли оброк и дневнице, молим вас да ми те доказе достави и ја ћу у складу са законом против тог запосленог предузети мјере“, рекао је Милуновић, а потом му је новинарка „Kapitala“ дала спорни допис Васићеве.

Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, сматра да је спорно мишљење из Министарства рада и борачко-инвалидске изазвало бројне недоумице.

Подсјетио је да је Влада РС крајем прошле године утврдила износ најниже плате и она износи 520 КМ, те да се она, према ставу Савеза синдиката РС и у складу са одредбама Закона о раду, исплаћује за пуно радно вријеме и просјечно остварене резултате радника.

„Дакле, најнижу плату чине три елемента – цијена рада, коефицијент и радни учинак. Све остало је увећање плате, које може бити по основу минулог рада, рада ноћу, прековременог рада, рада на дане државног празника“, навео је Станковић, који је додао да радник, поред плате и њеног увећања, има право и на друга примања, гдје спадају, рецимо, превоз, топли оброк, регрес и слично.

Синдикат ће, како поручују, од ресорног министарства тражити званичан став да ли и даље остају при ономе што је написано у спорном мишљењу или пак имају ново.

„Ништа нама не значи оно што је министар рекао. Желимо да нам се докаже да радник који ради прековремено, или ради ноћу, има увећање плате, да му се посебно исказује топли оброк, а не да му све то буде у најнижој плати“, каже Станковић за „Независне новине“.

Извор: Независне Новине


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!