„Тржиште рада не иде на руку послодавцима, морају схватити да ће само значајнијим растом плата задржати раднике“

"Тржиште рада не иде на руку послодавцима, морају схватити да ће само значајнијим растом плата задржати раднике" (Фото БХРТ)

У Дому синдиката у Бањалуци данас је одржана конференција за медије представника Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске на тему „Положај радника запослених у области саобраћаја и веза са посебним акцентом на висину плата и услове рада“.

У овој области је запослено око 12 000 радника од чега је око 4 000 синдикално организовано. Плате су недоупустиво мале и у просјеку за прошли мјесец износиле су 691КМ, истакао је предједник Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске Небојша Ђокић.

„У овим областима су плате релативно мале, с обзиром на обим посла који радници обављају и нису се повећавале преко 10 година, а трошкови живота су расли. Радници у Жељезницама Републике Српске имају најмање плате од свих јавних предузећа. Имамо податак да је у овом предузећу за првих 6 мјесеци исказана добит од преко 5 милиона КМ и ми инсистирамо да се дио тог новца издвоји за повећање плата запослених. Плата возача који је носилац посла у друмском саобраћају износи од 450 до 550 КМ, и онда је јасно зашто су возачи дефицитарна радна снага и зашто одлазе у земље западне Европе. Послодавци у овој области су због тога приморани да радно ангажују раднике чији је радни вијек завршен, то јест запошљавају пензионере. Иако тржиште рада не иде на руку послодавцима они никако да схвате да ће само значајнијим растом плата задржати раднике.“

Послодавци који највише крше права радника, а највише их је у друмском саобраћају, спречавају организовање синдиката у предузећима, нагласио је Ђокић,

„У друмском саобраћају су и послодавци код који се највише крше права радника, касне исплате плата и доприноса, и крше се друга права радника. Када ми на позиве радника ових предузећа покушамо да ступимо у контакт са овим послодавцима и укључимо се у рјешавање ових проблема, ту наилазимо на зид, они једноставно не дозвољавају синдикално организовање. У овој области има и свијетлих примјера и савјесних послодаваца, али то је мањи број.“

У сектору саобраћаја и веза није потписан колективни уговор, а потписани су појединачни колективни уговори у предузећима Поште Српске и Аеродром Српске гдје имамо прилично добро регулисана и загарантована права, рекао је Ђокић.

„Комуникација са Удружењем послодаваца у области саобраћаја и веза је доста коректна и добра, али шта то вриједи ако немамо резултат, тј. немамо потписан колективни уговор. Искрено се надам да ћемо ми у наредном периоду уз већу дозу компромиса доћи до усаглашавања појединачног колективног уговора на задовољство и радника и послодаваца. Ми смо као и сви други привредни синдикати упутили позив удружењу послодаваца из нашег сектора да 2 септембра сједнемо и коначно договоримо динамику наставка преговора око усаглашавања колективних уговора.“

Радници у ЈП Поште Српске су задовољни својим колективним уговором.

„Од самог старта смо успјели са послодавцем договорити колективни уговор. Имамо колективни уговор који се поштује и којим су регулисана и обезбјеђена права радника. Оно што нас забрињава је велики број одлазака радника из јавних предузећа па тако и нашег. Млади људи траже веће плате и боље услове рада, стандард који обезбјеђује све услове живота.„, рекла је Слободанка Куриџа из синдикалне организације ЈП Поште Српске.

Менаџмент предузећа Жељезнице Републике Српске је отказао важење појединачног колективног уговора и ради се по Правилнику у о раду. Број радника је смањен на 2400 у процесу реструктуирања, рекао је новинарима Никола Стојановић из синдикалне организације радника инфраструктуре на Жељезницама РС.

„Синдикати траже повећање плате и израду систематизације према потребама у предузећу послије реструктуирања, као и одговорност менаџмента који је довео предузеће у овакву ситуацију. Нисмо имали повећање плате од 2008. године. Трећини радника плата израчуната по основу коефицијента и цијене рада је мања од најниже плате. Фали нам стручни кадар и одлазе нам радници због малих плата. Такође, тражимо потписивање појединачног колективног уговора.“

Снимак конференције за медије на фејсбук страници Савеза синдиката Републике Српске

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!