Трећина послодаваца прекршила права радника

Трећина послодаваца прекршила права радника
Трећина послодаваца прекршила права радника

БАЊАЛУКА – Републичка инспекција рада је за десет мјесеци ове године извршила укупно 2.806 контрола, од чега су неправилности из области радних односа и заштите на раду утврђене у 968 случајева односно свакој трећој провјери.

У циљу отклањања утврђених пропуста послодавцима је, према подацима Инспектората РС, изречено 759 управних мјера, док су због почињених прекршаја издата 203 прекршајна налога у вриједности од 356.300 КМ. Надлежним судовима, показују подаци, поднесено је 45 прекршајних пријава. У контролама је, истакли су у Инспекторату РС, затечено 114 радника који са послодавцем нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

– Од укупног броја извршених контрола 954 су ванредне на основу пријава других органа, организација и самих радника. Међутим, од укупног броја ванредних контрола у око 34 одсто случајева инспектори су утврдили неправилности, односно да је иницијатива за инспекцијску контролу била оправдана – казали су у Инспекторату и додали да је по том основу послодавцима изречено 237 управних мјера којима је наложено отклањање неправилности, издата су 153 прекршајна налога и поднесене 34 прекршајне пријаве.

Упркос бројним оптерећењима, истакли су у Инспекторату, инспекција рада настојала је у протеклом периоду да одговори по свим запримљеним представкама, а иницијативе радника најчешће су се односиле на отказ уговора о раду, исплату плата и накнада, годишњи одмор, непријављен рад, права по основу боловања и слично.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић тврди да је велики број послодаваца искористио кризу изазвану вирусом корона и кршио права радника.

– У протеклом периоду било је много незаконитих отказа. Јавио нам се јако велики број људи. Дали смо све од себе да им помогнемо, иако нису били чланови синдиката. Такође, многи послодавци су злоупотребљавали институт чекања радника за вријеме пандемије, а велики број њих је прекидао рад на одређено вријеме иако није истекао уговор – казала је Мишићева за “Глас Српске”.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да је Српска од почетка пандемије до данас изгубила око 2.500 радних мјеста, што говори да је најбоље прошла у односу на остале земље у региону и какав је однос између радника и послодаваца.

– Увијек има послодаваца који крше правила. Не правдам их али ситуација је таква да послодавци како би спасили фирму некад морају да прекрше и неки пропис – рекао је Тривић.

Корона

Како наводе у Инспекторату РС, епидемиолошка ситуација у Српској значајно је утицала на активности инспекције рада у овој години, у примарној области надзора, јер су сви инспектори били ангажовани на граничним прелазима за надзор путника у марту, априлу и мају.

– Након попуштања одређених рестриктивних мјера, рад инспектора приоритетно је био усмјерен на спровођење епидемиолошких мјера заштите од вируса корона – објаснили су у Инспекторату.

Извор: www.glassrpske.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!