Штрајк у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука у складу са Законом о штрајку

Штрајк у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука у складу са Законом о штрајку
Штрајк у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука у складу са Законом о штрајку

Најављени штрајк у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука почео је јутрос у шест часова. Представници Синдикалне организације Центра поручују да је штрајк у складу са законом и да неће одустати од својих захтјева. Предсједница Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Сњежана Маркић Стојаковић подсјетила је новинаре у Бањалуци да је одлука да ступе у штрајк донесена још 12. октобра, а да је штрајк, како је и најављено, почео јутрос.

„Штрајку су приступили чланови синдиката. Одзив дјеце је био јако мали. Сматрамо да смо одлуку о штрајку донијели у складу са законом, након састанка са радницима и родитељима“, каже Маркић Стојаковић.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић каже да су током јучерашњег дана и вечери били одређени притисци, принуде и уцјене према радницима. Са правницима и адвокатима ће размотрити цијелу ситуацију од синоћ и јутрос, као и даље кораке,  а тражиће и одговорност појединаца. Подсјећа да су до јуче политичари пребацивали лоптицу једни на друге, а од синоћ практично наступају заједничким снагама и то нека им, како каже, служи на част. Поручује да је све то прљава игра, која је раднике само додатно ујединила.

„Одређени потези оснивача и послодавца који су се дешавали у току ноћи не служе на част ни једнима, ни другима и врло прљаву игру играју у смислу притиска и пријетњи радницима по вртићима. Закон о штрајку је јасан и прецизан. Ова дјелатност не спада у оне који имају минимум процеса рада“, каже Гњатић.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске и правник Горан Станковић подсјећа да је право на штрајк Уставом загарантовано право радника. Тврди и да је Синдикална организација Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука донијела одлуку о ступању у штрајк у складу са Законом о штрајку, а одлука је овјерена, протоколисана и на снази је.

„Видјели сте синоћ и јутрос да појединци који немају компетенције, стручност, нити су овлаштени да оцјењују и дају своја тумачења, кажу да је одлука о штрајку незаконита. То апсолутно није тачно и постоје надлежне институције које то једино могу да утврде. Сви радници Центра треба да знају да синдикат стоји апсолутно уз њих, како грански, тако и Савез синдиката Републике Српске. Све што је до сада урађено је искључиво у складу са законом“, каже Станковић.

Да је Центар дјелатност од општег интереса, онда би имали Акт о минималном процесу рада. Међутим, ова јавна установа поменути акт нема већ 14 година.

„То довољно говори да њихове тврдње нису тачне, већ да желе да застраше раднике. Они који нису стручни нека не дају олако изјаве у јавности. Учествовао сам у радној групи код израде Закона о штрајку и добро знам како смо прецизирали одређе одредбе. Предшколске установе и васпитно образовне установе не потпадају под обавезан минимум процеса рада“, тврди Станковић.

Представници Синдикалне организације Центра упутили су нови позив за преговоре како оснивачу тако и послодавцу. Вјерују да ће у току дана доћи до преговора, али и квалитетнијих приједлога, како би радници ове јавне установе могли достојанствено на посао.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!