„СРПСКУ ГРАДЕ РАДНИЦИ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ ДА БИ ОСТАЛИ ОВДЈЕ“ Активности Савеза синдиката Републике Српске поводом 1. маја, Међународног празника рада

"СРПСКУ ГРАДЕ РАДНИЦИ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ ДА БИ ОСТАЛИ ОВДЈЕ"
"СРПСКУ ГРАДЕ РАДНИЦИ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ ДА БИ ОСТАЛИ ОВДЈЕ"

Савез синдиката Републике Српске, као и сваке године, у оквиру обиљежавања 1. маја, Међународног празника рада, организује неколико веома важних активности, чији је циљ побољшање економског и социјалног положаја радника у Републици Српској.

Ове године је Савез синдиката Републике Српске у сарадњи са Инспекторатом Српске и инспекторима на нивоу локалних заједница, уз помоћ и подршку локалних синдикалних представника, организовао активности везане за досљедно спровођење Закона о празницима Републике Српске, односно права радника да користе законом утврђене слободне дане у вријеме вјерских и републичких празника.

Значајан број радника пријавио је несавјесне послодавце, а инспектори су имали обавезу, како на републичком тако и на локалном нивоу н да изврше провјере и поступе у складу са законом.

Друга активност је везана за манифестационо обиљежавање 1. маја и ове године се проводи под слоганом:

„СРПСКУ ГРАДЕ РАДНИЦИ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ ДА БИ ОСТАЛИ ОВДЈЕ“

Манифестационо окупљање најодговорнијих синдикалаца у оквиру Савеза синдиката Републике Српске ће се одржати у Градишци уочи 1. маја, 30. априла 2019. године са почетком у 11.00 часова испред просторија Савеза синдиката Републике Српске, Дома синдиката у Градишци уз гранични прелаз Градишка.

Циљ ове манифестације је да се пошаљу врло јасни захтјеви и поруке, прије свега послодавцима у реалном сектору , али и Влади као послодавцу и Влади која је задужена да брине о свим запосленим у Републици Српској, де се:

  • повећају плате
  • побољшају услови рада како би се смањио одлив радно активног становништва из Републике Српске

Првог маја 2019. године, са почетком у 9.00 часова, у просторијама Градске управе Градишка, ће бити одржана сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, на којој ће предсједници гранских синдиката заузети став у вези испреговараног текста Општег колективног уговора.
Сједници ће поред чланова Предсједништва Савеза сииндиката Републике Српске, присуствовавти и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Позивамо представнике средстава информисања, да због значаја порука, захјтева и ставова, који ће се јавно презентовати медијски пропрате ова два догађаје и да о њима информишу јавност, по сљедећем распореду:

  • 30.априла 2019. испред Дома синдиката уз гранични прелаз Градишка, манифестационо окупљање представника синдиката почиње у 11,00 часова.
  • 1. маја 2019 године сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске у згради Градске управе Градишка са почетком у 9,00 часова. Изјаве за медије су у 10,00 часова.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!