Социјални партнери без договора о најнижој плати

Социјални партнери без договора о најнижој плати
Социјални партнери без договора о најнижој плати

На сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске, која је одржана данас у Административном центру Владе Републике Српске, социјални партнери нису постигли договор о износу најниже плате за 2023. годину. Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да Унија послодаваца не жели да постигне договор, јер сматрају да је повећање од 23 КМ колико је њихов приједлог, довољно радничкој класи у Републици Српској.

„Послодавци кажу да имају Индијце, Пакистанце и неке друге раднике који ће доћи у њихове фабрике да раде. Ако знамо да су у години која је остала иза нас, привредни субјекти пријавили три милијарде чисте добити, у односу на 2021. годину када су остварили добит од двије милијарде и 400 милиона КМ, може се закључити да није лоше пословати у Републици Српској“, поручује Мишићева.

Одлуку о износу најниже плате ће донијети Влада Републике Српске. За Савез синдиката РС је све испод 800 КМ неприхватљиво.

„Највећи проблем у Републици Српској је злоупотреба института најниже плате, немамо ни један грански колективни уговор потписан, а око 70.000 радника ради за најнижу плату“, каже Мишићева.

Сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске су, поред представника Савеза синдиката Републике Српске и Уније послодаваца РС присуствовали и вршилац дужности министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Синиша Каран и министар финансија Зора Видовић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!