Синдикат тражи већи минималац, послодавци ни да чују

Синдикат тражи већи минималац, послодавци ни да чују
Синдикат тражи већи минималац, послодавци ни да чују

Преговори о износу минималне плате у 2021. у Републици Српској само што нису почели, а из изјава социјалних партнера видљиво је да ће и ове године тешко до договора, јер док синдикалци траже европски просјек, послодавци нису спремни да дају ни марку више од садашњих 520 КМ.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је социјалним партнерима упућен захтјев да у посљедњем кварталу текуће године отпочну преговоре о утврђивању износа најниже плате за 2021. годину, што је законска обавеза.

– Став свих социјалних партнера треба да буде заштита најугроженије категорије, односно радника који раде за минималац. Међутим, било би непоштено да прије званичног састанка са свим социјалним партнерима лицитирамо износ минималне плате у 2021. години. Сигурно је да ћемо се ослањати на директиву Европске уније да, како би заштитили најслабије плаћене раднике, минималац треба да износи између 60 и 70 одсто просјечне плате – казала је Мишићева.

Кад се погледа потрошачка корпа, према њеним ријечима, није коректно да радник не може да заради новац за основне животне намирнице за које је на мјесечном нивоу потребно издвојити најмање 750 марака.

– Тај износ је у овом тренутку тешко достићи, али чињеница је да би требало да добацимо бар до 60 одсто од просјечне плате – рекла је Мишићева.

Додала је да је сигурна да ће с обзиром на ситуацију Влада РС стати на страну оних који су најслабије плаћени, без обзира на то шта ће рећи пословна заједница.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић је категоричан да минималац у идућој години не треба бити виши од садашњих 520 КМ, јер, како каже, нема економске оправданости за то.

– Са представницима Владе РС прошле године смо се договорили, а што није испуњено, да буду урађени економски параметри који ће утврдити колики минималац заправо треба да буде. Очигледно је да би се сви социјални партнери бавили пијацом, због чега смо рекли да уопште нема потребе да разговарамо о најнижој плати. Нека Влада израчуна колика треба да буде најнижа плата у ситуацији каква јесте, а по нашем мишљењу у овој ситуацији и с обзиром на то да је минималац прешао 55 одсто просјечне плате, нема никакве потребе да буде преговора о повећању – казао је Тривић.

Солидарност

Ранка Мишић каже да се не смије заборавити да су радници и грађани били веома солидарни када се из буџета Владе РС интервентно дјеловало према пословној заједници због смањеног обима производње и одлука о забрани рада.

– Сад морамо показати оданост према радницима који најмање зарађују и морају да преживе од минималца – казала је она.

Извор: www.glassrpske.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!