Синдикат правосуђа РС иде у штрајк и придружује се протестима

Чланови Синдиката правосуђа Републике Српске одржаће једночасовни штрајк упозорења у свим правосудним институцијама у Српској у којима постоји синдикална организација, закључак је данашње сједнице Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске. Предсједник овог синдиката Синиша Петровић каже да су два разлога за овакву одлуку. Први разлог је тај што није испоштован Споразум, који је потписан прошле године са Владом Републике Српске, а односи се на повећање плата. Други разлог је дискриминација административних радника који раде у правосудним институцијама у односу на носиоце правосудних функција.

„Радници су дискриминисани по три основа. Наиме, судије и тужиоци добијају судска рјешења и спорове и накнаде за топли оброк, други основ је накнада по основу стажа, јер за носиоце правосудних функција та накнада износи 0,5%, а за остале 0,3% до 25 година радног стажа. Преко 25 година стажа је 0,5%. Трећи основ је питање регреса, јер то више није миноран износ, нама административним радницима је урачунат у плату, а судијама и тужиоцима се исказује посебно у висини 50% њихове нето плате“, каже Петровић.

Петровић истиче да је Републички одбор одлучио да ће се придружити протестима са осталим колегама синдикалцима, јер је то легалан начин исказивања свог става, мишљења и незадовољства по питању плата и повећања плата. Подсјећа да су плате административним радницима у правосудним институцијама у посљедње двије године повећане за 12%, док ће носиоцима правосудних функција, закључно са 1. јануаром идуће године, по сили закона бити повећане око 35%.

„Сматрамо да одређена равноправност мора да постоји. У току је сједница Републичког одбора и припремне радње. Важно је да се испоштују све законске норме и процедуре, јер не можемо себи дозволити луксуз да ми који долазимо из правосудних институција кршимо закон. Сврха је да упозоримо на неправилности које се дешавају. На те неправилности упозоравамо већ дуже вријеме. Инфлација је појела све што је до сад повећано, чак и прескочила, трошкови живота су енормно скочили“, поручује Петровић.

Чланови Републичког одбора кажу да стрпљења више немају. Борка Панић из Основног суда у Теслићу подсјећа да су административни радници незадовољни.

„Без административних радника у правосуђу, судије и тужиоци не могу квалитетно обављати свој посао. Оптерећени смо, радимо пуно. А раст плата не прати инфлацију“, каже Панићева.

Бојан Маринковић из Окружног суда у Бијељини и члан Републичког одбора подсјећа  на Одлуку Уставног суда из претходног периода.

„Ми смо у претходном периоду имали Одлуку Уставног суда, гдје је направљена супремација судија и тужиоца у односу на административне раднике, који нису носиоци правосудних  функција. Затим, минули рад није одредива, већ одређена категорија. Регрес, нажалост, немамо. Судије и тужиоци имају.  Ми ћемо се борити на наш начин и за наша права“, истиче Маринковић.

Сједници Републичког одбора Синдиката правосуђа РС присуствовао је министар правде у Влади РС Милош Букејловић, коме су чланови Републичког одбора саопштили да су у својим намјерама одлучни и да ће ићи и даље, уколико не буде реакције Владе Републике Српске.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!