Sindikat pravosuđa Republike Srpske podnosi tužbu

Sindikat pravosuđa Republike Srpske podnosi tužbu
Sindikat pravosuđa Republike Srpske podnosi tužbu

Sindikat pravosuđa Republike Srpske danas će podnijeti tužbu kojom žele osporiti Rješenje o minimumu procesa rada, koje je ranije donijelo resorno ministarstvo. Predstavnici Sindikata pravosuđa Republike Srpske ponovo pozivaju Ministarstvo pravde RS na nastavak pregovora. Predsjednik  Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović poziva predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se uključe u pregovore, kako bi se štrajk okončao, uz ispunjenje zahtjeva radnika.

„Rješenje o minimumu procesa rada, koje je nezakonito, uzrok je svih problema koji su nastali i napravilo je haos u pravosudnim institucijama. Podnijećemo inicijativu Ustavnom sudu RS da se odredi o ovom rješenju. Još jednom pozivamo Inspkeciju rada da odgovori na naš zahtjev od 23. februara, jer to do danas nisu učinili. Ljudi su u štrajku i neophodna je hitnost rješavanja, kako bi poništili ovo rješenje. Takođe smo od Narodne skupštine RS tražili autentično tumačenje Zakona o štrajku. Iznos štete koja je nastala štrajkom premašiće iznos koji je potreban da se ispune minimalni zahtjevi radnika“, kaže Petrović.

Podsjeća da su na pregovorima sa resornim ministarstvom ponudili prijedlog Sporazuma, koji je odbijen. U sindikatu imaju najavu da će pregovori do kraja sedmice biti nastavljeni, ali zvaničnog poziva još nema. Tvrde i da od početka štrajka postoje pritisci i ucjene. Nova instrukcija koja je na adrese pravosudnih institucija došla od strane resornog ministarstva jeste da se radnicima koji su u štrajku smanje plate. Radnici se opravdano pitaju da li će se zaista resorno ministarstvo dovesti u situaciju da za mart mjesec ne isplati platu radnicima, koji štrajkom žele da poprave svoju materijalnu situaciju. Podsjećaju da se takvo nešto nikad nije desilo za 30 godina koliko postoji sindikat. Željka Gnjatović, predsjednica Štrajkačkog odbora Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, kaže da kao pravnik samo može da potvrdi da je rješenje o minimumu procesa rada nezakonito.

„Razni pritisci su bili od početka, od rješenja o minimumu procesa rada za koje kao pravnik tvrdim da je nezakonito, do toga da Ministarstvo pravde kroz saopštenja za javnost vrši pritisak. Nama saopštenja ne znače ništa. Prebacuju preko javnosti i građana pritisak na nas koji koristimo svoje Ustavom zagarantovano pravo, a to je pravo na zaradu. Ništa ne tražimo, osim onoga što nam pripada. Zamislite da se borite za povećanje plata, a oni vam prijete da ni ono što ste naradili neće biti isplaćeno. Niko ne pita ko će snositi odgovornost ako se ne isplati plata u zakonskom roku“, kaže Gnjatovićeva.

Da je instrukcija Ministarstva pravde RS o načinu obračuna plate za dva dana februara koja su radnici bili u štrajku problem, potvrđuje Stojanka Stanković, rukovodilac Odsjeka za računovodstvo u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

„Imamo nove probleme oko obračuna plata za februar, jer nismo dobili adekvatan element za obračun plata. Kako nekoga ko je radio četiri sata u minimumu procesa rada, a četiri bio u štrajku,  ostaviti bez dnevnice i djela doprinosa, a da pri tom ne znamo koliko je topli obrok, a koliko regres, jer su uračunati u platu? Nemamo način da obračunamo plate“, tvrdi Stankovićeva.

Radnici pravosuđa koji su 21. dan u štrajku, sa današnje sjednice Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Republike Srpske, koja je održana u Banjoj Luci,  poručuju da će se do kraja držati zajedno i da neće odustati.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!