Синдикат правосуђа Републике Српске подноси тужбу

Синдикат правосуђа Републике Српске подноси тужбу
Синдикат правосуђа Републике Српске подноси тужбу

Синдикат правосуђа Републике Српске данас ће поднијети тужбу којом желе оспорити Рјешење о минимуму процеса рада, које је раније донијело ресорно министарство. Представници Синдиката правосуђа Републике Српске поново позивају Министарство правде РС на наставак преговора. Предсједник  Синдиката правосуђа РС Синиша Петровић позива предсједника Владе РС Радована Вишковића и предсједника Републике Српске Милорада Додика да се укључе у преговоре, како би се штрајк окончао, уз испуњење захтјева радника.

„Рјешење о минимуму процеса рада, које је незаконито, узрок је свих проблема који су настали и направило је хаос у правосудним институцијама. Поднијећемо иницијативу Уставном суду РС да се одреди о овом рјешењу. Још једном позивамо Инспкецију рада да одговори на наш захтјев од 23. фебруара, јер то до данас нису учинили. Људи су у штрајку и неопходна је хитност рјешавања, како би поништили ово рјешење. Такође смо од Народне скупштине РС тражили аутентично тумачење Закона о штрајку. Износ штете која је настала штрајком премашиће износ који је потребан да се испуне минимални захтјеви радника“, каже Петровић.

Подсјећа да су на преговорима са ресорним министарством понудили приједлог Споразума, који је одбијен. У синдикату имају најаву да ће преговори до краја седмице бити настављени, али званичног позива још нема. Тврде и да од почетка штрајка постоје притисци и уцјене. Нова инструкција која је на адресе правосудних институција дошла од стране ресорног министарства јесте да се радницима који су у штрајку смање плате. Радници се оправдано питају да ли ће се заиста ресорно министарство довести у ситуацију да за март мјесец не исплати плату радницима, који штрајком желе да поправе своју материјалну ситуацију. Подсјећају да се такво нешто никад није десило за 30 година колико постоји синдикат. Жељка Гњатовић, предсједница Штрајкачког одбора Окружног јавног тужилаштва Приједор, каже да као правник само може да потврди да је рјешење о минимуму процеса рада незаконито.

„Разни притисци су били од почетка, од рјешења о минимуму процеса рада за које као правник тврдим да је незаконито, до тога да Министарство правде кроз саопштења за јавност врши притисак. Нама саопштења не значе ништа. Пребацују преко јавности и грађана притисак на нас који користимо своје Уставом загарантовано право, а то је право на зараду. Ништа не тражимо, осим онога што нам припада. Замислите да се борите за повећање плата, а они вам пријете да ни оно што сте нарадили неће бити исплаћено. Нико не пита ко ће сносити одговорност ако се не исплати плата у законском року“, каже Гњатовићева.

Да је инструкција Министарства правде РС о начину обрачуна плате за два дана фебруара која су радници били у штрајку проблем, потврђује Стојанка Станковић, руководилац Одсјека за рачуноводство у Окружном суду у Бањој Луци.

„Имамо нове проблеме око обрачуна плата за фебруар, јер нисмо добили адекватан елемент за обрачун плата. Како некога ко је радио четири сата у минимуму процеса рада, а четири био у штрајку,  оставити без дневнице и дјела доприноса, а да при том не знамо колико је топли оброк, а колико регрес, јер су урачунати у плату? Немамо начин да обрачунамо плате“, тврди Станковићева.

Радници правосуђа који су 21. дан у штрајку, са данашње сједнице Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске, која је одржана у Бањој Луци,  поручују да ће се до краја држати заједно и да неће одустати.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!