Синдикат: Повећање минималца неопходно, тако се спасавају радна мјеста

Синдикат: Повећање минималца неопходно, тако се спасавају радна мјеста
Синдикат: Повећање минималца неопходно, тако се спасавају радна мјеста

Савез синдиката Републике Српске инсистира на новом повећању најниже плате.

БАЊАЛУКА – Повећање минималца је неопходно јер ће се тиме спасити радна мјеста, кажу у Савеза синдиката РС.

„Због инфлације која је прешла 15 одсто, због поскупљена намирница, због тога што је Влада РС у овој години већ три пута повећавала плате у јавном сектору, а плате у привреди су повећане од два до шест одсто. Сви аргументи су на нашој страни и повећање минималца је неопходно“, истичу у Савезу синдиката РС одговарајући на став пословне заједнице да је још једно повећање минималца у овој години нереално.

Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, рекао је да повећањем најниже плате желе да сачувају радна мјеста која су угрожена и да је минималац од 650 КМ у овој ситуацији недовољан за раднике.

„Поднијели смо захтјев за сједницу Економски социјални савјет (ЕСС) са само једном тачком дневног реда, а то је повећање најниже плате. Свједоци смо става послодаваца, али сви аргументи су на нашој страни, јер се свакодневно траже странс радници, а цијене никад веће“, казао је Станковић и додао да су веома разочарани нападима пословне заједнице да се минималац не треба повећати.

Очекује да нови износ најниже плате буде утврђе до краја јула или почетка августа.

„Ми ћемо сутра дати и јасну поруку свим радницима у Српској да ли да остају или да одлазе одавде“, казао је Станковић.

Данко Ружичић, потпредсједник Савеза синдиката за привредне дјелатностим рекао је да му је жао што у Српској тренутно не постоји социјални дијалог већ да се договори о плати покушавају утврдити путем медија и жао ми је што се то ради на тај начин.

„Ми мислимо да сутра тек треба да се отпочне са тим дијалогом и да пред нама буде неких 20 дана разговора“, казао је Ружичић.

Одговарајући на питања новинара, у Савезу синдиката нису жељели рећи колики је износ најниже плате који је за њих пријватљив.

„Ово није пијаца и не можемо одредити колико би то било у процентима. Свјесни смо да је најнижа плата не покрива ни трећину потрошачке корпе. Не желимо да се гађамо цифрама сада“, поручио је Ружичић.

Подсјетио, је да је ова година била добра по питању покривености увоза извозом и да ће на сутрашњем састанку са представницима ЕСС покушати доћи до позитивног става.

„Желимо да разговарамо са послодавцима и Владом. Осим тога, у наредном периоду, настојаћемо да се донесе Закон о најнижој плати, да се тачно одреди шта је потребно да се дефинише најнижа плата. Читајући Закон о раду, најнижа плата је квалификована за НК раднике, а ту плату код нас примају и више квалификовани радници. Мора да се зна шта је најнижа плата“, навео је Ружичић и рекао да ће се на сутрашњем састанку појавити и представници Уније удружења послодаваца, што на претходној сједници ЕСС није био случај.

Извор: www.nezavisne.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!