Синдикалци страхују од новог удара на јесен

Синдикалци страхују од новог удара на јесен
Синдикалци страхују од новог удара на јесен

Од почетка пандемије вируса корона у Српској без посла је остало око 9.000 радника, док је у истом периоду запослено 7.500 лица.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да је од 19. марта на бироима у РС пријављено око 9.000 лица која су добила отказ.

– Тренутно имамо нешто више од 89.000 незапослених лица која су евидентирана у Заводу за запошљавање. У истом периоду, односно од половине марта са евиденције бироа у Српској по основу запослења брисано је 7.500 лица. У прерађивачкој индустрији је највише људи остало без посла, али и највише запослено – казао је Вујичић “Гласу Српске”.

Он је нагласио да сви они који су добили отказ имају право на новчану накнаду са Завода за запошљавање.

– Сви који су остали без посла у складу са Законом о посредовању у запошљавању имају право на новчану накнаду. Ми смо обезбиједили новац за те намјене. Тај износ је много већи у односу на планиране трошкове за те намјене, односно ми смо планирали око 19 милиона за те трошкове, а они ће на крају износити око 26 милиона марака – навео је Вујичић.

У Савезу синдиката РС истичу да је ситуација забрињавајућа те да Влада Српске треба што прије да тражи нове моделе и мјере како би колико-толико била ублажена тренутна ситуација на тржишту рада.

– Од 19. марта до 20. јула без уговора о раду остало је тачно 9.028 лица. Некима од њих је истекао уговор на одређено вријеме, док су други проглашени технолошким вишком. Ситуација је забрињавајућа јер је све више радника који остају без посла. Недостатак привредне активности, смањена или пак преполовљена активност, је тренутно горући проблем економије РС. Иста ситуација је и код ино-партнера, што на крају утиче и на број радника који остају без посла код нас – навела је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Нагласила је да је највише радника остало без посла у трговини и угоститељству, који заједно имају више од 3.300 отпуштених радника.

– Када трговини и угоститељству додамо број отказа у прерађивачкој индустрији, дођемо до податка да је без посла у тим областима остало скоро 6.000 радника. То су подаци само за три гране које су највише погођене пандемијом – навела је Мишићева.

Нагласила је да Влада Српске са социјалним партнерима треба да ради на мјерама које колико-толико треба да ублаже тренутну ситуацију.

– Како ова ситуација све дуже и јаче траје, све је оправданији страх и све већа неизвјесност шта ће се даље дешавати – навела је Мишићева и додала да су досадашње мјере Владе РС дале одређене резултате.

Накнада

Новчана накнада за раднике који остају без посла не може бити мања од 80 одсто најниже плате, односно 416 марака. Минималац у РС тренутно износи 520 марака. Дужина исплате овог права може бити од један мјесец до двије године, у зависности од дужине стажа. За вријеме док остварује право на накнаду незапослено лице има здравствено, пензијско и инвалидско осигурање.

Извор: www.glassrpske.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!