Савез синдиката РС: Сумња у најављене реформе

Савез синдиката РС: Сумња у најављене реформе
Савез синдиката РС: Сумња у најављене реформе

Власти у БиХ у новом документу “Заједничке социоекономске реформе за период 2019-2022. година”, познатом и као Реформска агенда два, обавезују се, између осталог, да ће смањити пореско оптерећење рада, како би подстакли конкурентност и омогућили повећање плата, затим да ће радити на изради јавно доступних регистара јавних предузећа са свим ажурним информацијама, укључујући стање дуга, како би се зауставио раст неизмирених обавеза у здравственом сектору и остварила финансијска стабилност. Заједно са Свјетском банком, оба ентитета ће завршити попис свих обавеза својих здравствених установа. Успоставиће моделе за рјешавање тих обавеза и механизама како би се спријечило нагомилавање нових заосталих дуговања, наводи се у Документу.

У Савезу синдиката Републике Српске за реформе су чули из медија. Оно што брине Савез синдиката је утицај Свјетске банке на најављене реформе.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС за БХТ је рекла да Свјетска банка ради за капитал и паре, а не за обичног човјека.

Ако нама свјетска банка уђе у процес реформе здравственог система, ја у старту кажем не да сам забринута, него се плашим тог процеса.  Растерећење рада не значи веће плате и бољи живот радника“, рекла је Ранка Мишић.

Прилог БХРТ


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!