Савез синдиката Републике Српске обиљежио 31 годину рада и постојања

Савез синдиката Републике Српске обиљежио 31 годину рада и постојања
Савез синдиката Републике Српске обиљежио 31 годину рада и постојања

Савез синдиката Републике Српске је 25. августа 2023. године, свечаном сједницом Предсједништва, обиљежио 31 годину рада и постојања.  На сједници, која је одржана у Бијељини, било је ријечи о изазовима кроз које је Савез прошао у протеклом периоду, али и изазовима који су пред нама. Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић поручила је на данашњој сједници да је 31 година постојања Савеза важна за све раднике у Српској и да се за многа права која радници имају изборио управо Савез синдиката Републике Српске, заједно са 15 гранских синдиката који су задужени за различите области. Зато је важно јачање капацитета Савеза синдиката РС, јер је синдикат неопходан за сваког радника и његову егзистенцију и само заједно се можемо изборити за веће плате и боље услове рада.

Осврћући се на протеклу годину, закључено је да је урађено доста тога. Интезивно се радило на новом систему плата у Српској, плате су у пар наврата повећане, повећана је и најнижа плата, која тренутно износи 700 КМ. Служба за бесплатну правну помоћ, која дјелује у оквиру Савеза синдиката РС, водила је доста радничких спорова, који су успјешно окончани, захваљујући нашим синдикалним адвокатима.

Прича о Општем колективном уговору враћена је у живот. Након свакодневне борбе Савеза, Влада Републике Српске донијела је закључак, којим је дефинисано да се интезивно ради назакључивању Општег колективног уговора, што је Економско-социјални савјет подржао, једногласно. План за наредни период је да социјални партнери, након што су доставили имена чланова који ће бити дио преговарачког тима, у септембру започну и званичне преговоре у вези Општег колективног уговора и гранских колективних уговора.  Када је у питању најнижа плата у Српској, до краја октобра Савез синдиката Републике Српске инсистираће на повећању најниже плате.

Чланови Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске су поручили на сједници да су поносни на Савез и све оне људе који су давне 1992. године основали синдикат у врло тешким и изазовним временима.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!