Састанак Гњатић – Тривић, до краја полугодишта настава у школским клупама, нема смањења плата и накнада за просвјетне раднике (Видео)

Састанак Гњатић - Тривић, до краја полугодишта настава у школским клупама, нема смањења плата и накнада за просвјетне раднике (Видео)
Састанак Гњатић - Тривић, до краја полугодишта настава у школским клупама, нема смањења плата и накнада за просвјетне раднике (Видео)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да се настава до краја полугодишта може нормално одвијати у свим основним и средњим школама у Српској, уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Тривићева је након састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем, подсјетила да је у протеклих мјесец дана, 12 основних школа, од којих седам у Требињу, обустављало наставу у школама.

– Према тренутним подацима, све те школе данас завршавају са наставом на даљину и од понедјељка настављају наставу у школама – рекла је Тривићева у Бањалуци.

Према њеним ријечима, стање у школама је задовољавајуће и под контролим.

Кад је ријеч о ученицима позитивним на вирус корона, Тривићева је рекла да је у основним школама тренутно 105 активних случајева, а у средњим школама 119.

Трићева је нагласила да сви директори школа и кризни штабови локалних заједница могу да поднесу иницијативу Министарству просвјете и културе о обустави наставе у школама за одређен период и прелазак на онлајн наставу уколико сматрају да то диктира епидемиолошка ситуација.

– Током зимског распуста, који ће трајати до 21. јануара, пратићемо епидемиолошку ситуацију и видјећемо да ли је то вријеме да се ученици врате у школске клупе или ћемо продужити зимски распуст уколико епидемиолошка ситуација то буде захтијевала – навела је Тривићева.

Она је подсјетила да сва дјеца која се налазе у изолацији наставу могу да прете путем интернета или на програму РТРС-а.

Кад је ријеч о платама радника у просвјети и култури, Тривићева је напоменула да је Влада Српске ове године реализовала повећање плата просвјетним раднциима.

– У овом тренутку не можемо да кажемо да ће тако бити и наредне године зато што је примарно да се сачува здравствени систем. Нама је веома важно да сачувамо садашњи ниво плата и ми ћемо у томе успјети и неће бити смањења плата – истакла је Тривићева.

Она је захвалила свим просвјетним радницима у Српској, који, како је навела, свакодневно улажу огроман напор да у отежаним условима преносе знање ученицима и раде са њима.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић поновио је да ће се настава до краја првог полугодишта одвијати по школском календару.

– Оно што је битно за просвјетне раднике јесте да неће бити смањења плата и накнада – рекао је Гњатић.

Он је додао да је у Српској мали број просвјетних радника позитивних на вирус корона, те да се у свим школама поштују препоруке и мјере надлежних органа.

Видео – РТРС

Извор: РТРС, БН ТВ, АТВ


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!