Ранка Мишић за портал СРПСКАИНФО: Очекујемо да Влада Српске сама повећа најнижу плату

Ранка Мишић за СРПСКАИНФО: Очекујемо да Влада Српске сама повећа најнижу плату
Ранка Мишић за СРПСКАИНФО: Очекујемо да Влада Српске сама повећа најнижу плату

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић за портал СРПСКАИНФО о захтјеву за повећање најниже плате у Републици Српској…….

„Изјаву председника Владе РС како радници не могу да живе од 500 или 600 КМ доживљавамо као прихватање наших захтјева за хитно повећање најниже плате која би аутоматски погурала и повећање свих других плата.“ , оцјењује за Српскаинфо Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Најнижа плата, законом загарантована, тренутно износи 450 КМ.

Она наводи да је Савез синдиката Републике Српскераније послао јасну поруку да је главни проблем радне снаге управо у изузетено ниским платама које се не повећавају и поред бенефита које послодавци добијају од Владе РС.
„Послодавци само понављају како имају проблем са недостатком радне снаге и да плате треба повећати. Не знам од кога то очекују да ураде. Дакле, изјава премијера је истинита, али обавезује Владу и премијера да хитно предузму све мјере.“ ,  упозорава Мишићева.
Она објашњава да Влада РС на располагању има неколико мјера да плате у РС буду повећане управо радницима за које је свима јасно да не могу да живе од 500 или 600 КМ.

„Влада има у закону одређену улогу да, без обзира на став социјалних партнера, може самостално да одреди најнижу плату, односно да је повећа. Ми то управо очекујемо од предсједника Владе.“ , додаје она.

Савез синдиката Републике Српске тражи да од септембра најнижа плата буде 550 КМ, а од почетка наредне године 600 марака.

Прочитајте на СРПСКАИНФО


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!