Ранка Мишић за РТРС: Важно је да радници у Српској добију своје плате и да нема отпуштања радника

Ранка Мишић за РТРС: Важно је да радници у Српској добију своје плате и да нема отпуштања радника
Ранка Мишић за РТРС: Важно је да радници у Српској добију своје плате и да нема отпуштања радника

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске рекла је гостујући у Јутарњем програму на РТРС-у да је током поплава 2014. године у Српској цех плаћала најслабија карика, а то су радници у реалном сектору и добар дио власника капитала у том сектору. Сада, током вируса корона, који је нама непознат, велики дио радника не ради, остао је код куће, а значајан дио радника у Српској ради и зато је важно да сачувамо њихово здравље и да буду заштићени у овом тренутку, као што су здравствени радници, радници у продавницама, превозници који чекају на границама да увезу или извезу робу, а ту су и радници који раде у производњи, а њих је значајан број.

„Оно што је из економског угла гледано јесте један страх, оправдан страх, шта ћемо дан послије. Како обезбиједити плате радницима, јер радници нису ничим допринјели да се нађу у овој ситуацији као и добар дио власника капитала. Важно је да Влада Републике Српске у овом тренутку мора да дјелује јако брзо, врло конкретно, да да подршку која је неопдходна да се сачувају радна мјеста, да сви радници добију своје плате, да нема отпуштања радника и да се уплаћују доприноси. Важно је да сви радници добију плату“, рекла је Ранка Мишић.

Истакла је да тамо гдје има организован синдикат у реалном сектору, нема отпуштања радника и кршења радничких права. Стање је страшно тамо гдје нема организованог синдиката. Апеловала је на све раднике у Српској да се, уколико имају било какав проблем, обрате Савезу синдиката РС али и да се учлане, јер је важно бити члан синдиката. 

Погледајте цијели разговор


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!