Ранка Мишић за БЛинк: Новинари имају подршку Савеза синдиката РС, надамо се бољем Закону од предложеног нацрта

Ранка Мишић за БЛинк: Новинари имају подршку од Савеза синдиката РС, надамо се бољем Закону од предложеног нацрта
Ранка Мишић за БЛинк: Новинари имају подршку од Савеза синдиката РС, надамо се бољем Закону од предложеног нацрта

Предсједница Савеза синдиката истиче да би требало ријешити уређење јавне доступности власништва портала, јер многи портали без импресума наносе велику штету јавности али и самој новинарској заједници.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић за портал БЛинк коментарисала је нацрт о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске и нагласила да се коначна форма треба разликовати од тренутног нацрта јер се слобода медија мора бранити.

– Када говоримо о измјенама Кривичног закона, прво да нагласим да је нама свима слобода јако важна и загарантована Уставом. Слобода подразумијева и велике одговорности и то нам је свима јасно. Сваку слободу која не угрожава слободу другога, ми апсолутно подржавамо. Подржавамо и борбу новинара да имају слободу у свом раду, писању, истраживању, као и да за то не сносе никакву одговорност. Сигурно је да њихов посао подразумијева ту врсту одговорности, односно да се пише и говори оно што јесте истина. Важно је да истина допре до јавности и да јавност донесе свој суд о томе – истиче Мишић за наш портал.

Она наглашава да Савез синдиката снажно подржава новинарску заједницу и да ће се укључити и директно у јавну расправу, када на њу дође ред.

– Ми као Синдикат подржавамо честите и одговорне новинаре у Српској и подржавамо њихове ставове и као Савез синдиката ћемо се укључити у јавну расправу која ће бити организована након вјероватног усвајања нацрта овог закона. Потпуно сам сигурна да ће се нацрт Закона много разликовати од самог Закона, након јавних расправа, односно да ће форма приједлога Закона бити знатно другачија и да ће новинари у највећем дијелу својих захтјева, ако не у потпуности, успјети, а од нас ће засигурно имати подршку – каже Мишић за БЛинк.

Додаје да ће Савез синдиката РС позвати кључне људе из новинарских удружења али и редакција на дебату на којој би био усвојен заједнички став у иступању за вријеме јавне расправе.

– Имаћемо ту врсту комуникације са новинарима прије него што изнесемо и изнесемо наше ставове везано за имјене овог Закона. Јако нам је важно да то усагласимо са новинарском заједницом како би на тај начин могли бити подршка захтјевима новинара по питању овог законског рјешења. На тај начин желимо да будемо истинска, а не декларативна подршка новинарима у остваривању њихових права – додаје предсједница Савеза синдиката.

Она истиче да је требало ријешити и уређење питање власништва портала и јавне доступности њихових редакција, јер смо, како је додала, свједоци да многи портали без импресума наносе велику штету јавности али и самој новинарској заједници,на начин да често износе податке и текстове који нису ни близу истине. Чињеница је, како додаје, да тај јавни простор треба уредити, али то уређење не треба да предвиђа укидање слободе.

Она је додала и да би синдикално организовање новинара у Српској значајно помогло у побољшању статуса новинарске и медијске заједнице.

– Говорити о новинарима и њиховом положају, ту морамо да фокусирамо ствар, прије свега на услове рада и примања новинара у Српској. Примања новинара, који раде толико одговоран и важан посао, као и услови у којима раде, су испод сваког нивоа. Плате новинара су изузетно ниске, а са друге стране тежина њиховог посла и стреса је огромна, и то ни на који начин није валоризовано кроз њихова примања и услове рада. Нама у Синдикату је јако жао што не можемо допријети до новинара у смислу да се новинари синдикано организују, јер сматрамо да је то изузетно важно. Кроз синдикално организовање могу лакше да се боре за боље услове рада и на тај начин могу артикулисати оно што је њима важно у њиховом раду. Ми им, из Синдиката, стојимо увијек као подршка. Овим путем бих опет апеловала да се новинари синдикално организују, искључиво због борбе за своја права – закључује у разговору за БЛинк Ранка Мишић.

ИЗВОР: www.blink.ba


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!