Ranka Mišić u “Alumini”: Povećanje plata dobra motivacija za bolju produktivnost i bolje rezultate kompanije

Ranka Mišić u “Alumini”: Povećanje plata dobra motivacija za bolju produktivnost i bolje rezultate kompanije
Ranka Mišić u “Alumini”: Povećanje plata dobra motivacija za bolju produktivnost i bolje rezultate kompanije

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić razgovarala je u Zvorniku sa predsjednikom Upravnog odbora kompanije “Alumina” Zoranom Stevanovićem. Sastanku su prisustvovali generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva  RS Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije kompanije “Alumina” Aleksandar Sejmenović i izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra u Zvorniku Zoran Milutinović. Na sastanku se razgovaralo o nekoliko tema, koje su, prije svega, u fokusu jačanja materijalnog položaja zaposlenih u “Alumini”, te daljem statusu Dječijeg vrtića “Neven”, nakon što će, kako je planirano, biti predato na korišćenje gradu Zvorniku.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da “Alumina” ima dobre i stručne radnike,  čiji su rezultati rada prešli granicu Republike Srpske i BiH.

„Zahvaljujući svojim radnicima, “Alumina” je postala prepoznatljiva kompanija, sa kojom vrijedi raditi i treba sarađivati, njeni proizvodi imaju tržište i cijenu, tako da i cijena radnika koji proizvodi i stvara novu vrijednost takođe treba da bude uvažena“, rekla je Mišićka, dodajući da se tokom razgovora sa menadžmentom dominatno pitanje  upravo  odnosilo na to da dođe do značajnijeg povećanja plata zaposlenih u “Alumini”, ali i ispunjavanja drugih obaveza utvrđenih kolektivnim ugovorom.

Ona je izrazila optimizam nakon ovog sastanka, navodeći da će menadžment i  sindikat iznaći najbolja rješenja i do polovine decembra finalizirati pregovore, te će, kako je rekla, Savez sindikata, zajedno sa predsjednikom Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva, biti spreman da pomogne Sindikatu “Alumine” u nastavku socijalnog dijaloga sa menadžmentom kompanije.

„Ja se nadam da će radnici “Alumine”, zajedno sa menadžmentom ući u 2024. godinu sa značajnijim povećanjem plata i drugih davanja, koje je sindikat izborio u kolektivnom ugovoru i to bi trebalo da bude i dobra motivacija za bolju produktivnost i bolje rezultate kompanije „Alumina”, rekla je predsjednica Saveza sindikata RS.

Predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Zoran Stevanović kaže da će menadžment kompanije nastaviti s odgovornim ponašanjem kad je u pitanju materijalni položaj zaposlenih,  te s tim u vezi će se pratiti razgovori socijalnih partnera koji se odnose na definisanje najniže plate u Republici Srpskoj za narednu godinu.

„Sigurno ćemo morati ispratiti eventualno povećanja plata, ali mi u “Alumini” moramo brinuti o nivou zarada naših radnika bez obzira šta se bude dešavalo na nivou Republike Srpske, da li će i za koliko biti povećana minimalna cijena rada. Naša je obaveza da brinemo o standardu zaposlenih, u skladu sa tržišnom pozicijom fabrike i u skladu sa poslovnim rezultatima da nagrađujemo naše zaposlenike“, istakao je Stevanović.

„Prvo i najvažnije, nastavićemo brigu o našim zaposlenima kroz stalnu potrebu da se položaj  radnika fabrike popravlja i kad su u pitanju uslovi rada, a naročito lična primanja“, rekao je Stevanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije u “Alumini” Aleksandar Sejmenović rekao je da je i ovaj sastanak sa Upravom kompanije pokazao kako treba da se odvijaju pregovori socijalnih partnera, menadžmenta i sindikata,  te izrazio zahvalnost rukovodstvu fabrike na uvažavanju mišljenja i stavova sindikata, ali i čelnim ljudima Saveza sindikata i Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva na konstruktivnom pristupu rješavanja pitanja koja su od značaja za radnike “Alumine”.

Na sastanku je dogovoreno da će se, bez obzira na formalno-pravni status fabričkog vrtića “Neven”, za svakog zaposlenog radnika pronaći najbolje rješenje.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!