Ранка Мишић: Настављамо борбу за повећање плата у Републици Српској

Ранка Мишић: Настављамо борбу за повећање плата у Републици Српској
Ранка Мишић: Настављамо борбу за повећање плата у Републици Српској

Савез синдиката Републике Српске, као већинска репрезентативна синдикална централа у Републици Српској, у посљедњих неколико мјесеци повео је озбиљну кампању о потреби повећања плата свим радницима у Републици Српској. Финале  кампање је била и трипатитна Тематска конференција „Веће плате и бољи услови рада за останак радника у РС“ која је крајем августа одржана у Бањалуци. На Конференцији је јавности представљен кључни документ који показује тренутно стање у Републици Српској и нуди конкретна рјешења. Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске је на данашњој конференцији за новинаре подсјетила јавност да су у изради документа учествовали економисти из Савеза синдиката, који се баве финансијским процјенама, користећи званичне податке Завода за статистику РС и Министарства финансија, као и академска заједница. На основу тих процјена је и настао поменути документ, који је достављен Влади Републике Српске, а чији је основни циљ да се уваже необориви аргументи Савеза синдиката да се плате морају повећати.

Након Конференције смо одржали низ састанака са кључним министрима у Влади РС и са предсједником Владе, гдје смо разговарали како доћи до повећања плата и како да повећање плата буде што правичније, да се повећа најнижа плата како би они који имају најмање плате заиста и осјетили то повећање плата  и да повећање плата не искључује ни једну групацију. Чињеница је да смо јуче могли чути став највеће политичке странке , а уједно и одговор на наше захтјеве.“- рекла је Ранка Мишић.

Састанак у Савезу синдиката РС са министрима у Влади РС
Састанак у Савезу синдиката РС са министрима у Влади РС

Подсјетила је и да је Савез синдиката од Владе РС тражио и трогодишњи план повећања плата, којим би било предвиђено годишње повећање плата у износу од најмање 10%. Савез синдиката је у протеклом периоду инсистирао и на томе да најнижа плата у РС расте у два корака, до краја ове године на  550, а у првом кварталу идуће године на 600 марака. Најнижа плата је важна, јер повећање најниже плате гура раст плата у реалном сектору. У наредном периоду је у плану да Савез синдиката РС преговара са социјалним партнерима, како би преговарали и о износу најниже плате, који мора бити већи од понуде коју су радници у РС јуче могли чути од СНСД-а. Иако је пред Савезом синдиката тешка борба, охрабрује чињеница да се у Републици Српској коначно говори о повећању плата, на које је Савез синдиката интезивно указивао у посљедње вријеме.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!