Ранка Мишић: Добродошло повећање плата, али мора доћи до још једног ове године

Ранка Мишић: Добродошло повећање плата, али мора доћи до још једног ове године
Ранка Мишић: Добродошло повећање плата, али мора доћи до још једног ове године

БАЊАЛУКА – Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас Срни да је повећање плата радницима у Српској добродошло, али да још није довољно и да би до краја године морало доћи до још једног повећања свим запосленима.

– Свако повећање плата је добро, али није довољно и зато настављамо преговоре како бисмо имали још једно повећање плата у овој години свим радницима, како у јавном, тако и у реалном сектору – навела је Мишићева.

Она је напоменула да трошкови живота непрекидно расту и да се зато у овој години морају још једном повећати плате – и најнижа и све друге плате, свим радницима.

Мишићева је изразила очекивање да ће у посљедњем кварталу ове године бити постигнут договор о платама за 2022. годину, те додала да у реалном сектору много прије тога мора доћи до још једног повећања плата.

– Морамо размишљати о томе да се још подигне неопорезиви дио плате, што би ишло у прилог новом повећању плата радницима у Републици Српској – истакла је Мишићева.

Она је поручила да сви морају учествовати у томе да плате расту да би се ублажио одлазак радника са ових простора, те додала да ће повећање неопорезивог дијела плате зависити и од даљих економских показатеља.

Мишићева је изразила очекивање да ће економски показатељи бити позитивни, јер они за први квартал ове године указују да се привреда опоравља и да се стварају услови да се наставе преговори за ново повећање плата радницима у Републици Српској.

Она је оцијенила да се за плате у реалном сектору сада неће битније промијенити ствари, али да је усвајање сета закона о повећању плата добра основа да би се преговорима дошло до новог повећања.

Мишићева је оцијенила да Влада Републике Српске „превише мекано гледа на послодавце“, који, како каже, нису учествовали у овим повећањима, нити су се одрекли било чега.

-То ће сада бити једна од приоритетних ствари на којој интезивно радимо, да би се и послодавци одрекли дијела свог прихода у корист повећања плата њиховим радницима, који ће тако бити више мотивисани и дати боље резултате и допринос у стварању добити за своје послодавце – истакла је Мишићева.

Она је напоменула да су у прошлој години, која је била година короне, послодавци у Републици Српској остварили више од 1,9 милијарди КМ чисте добити, што је за око 70 милиона КМ више него у 2019. години која није била ковид година.

Мишићева је подсјетила да је, осим повећања плата од пет одсто у јавном сектору, односно шест одсто за здравствене раднике, усвајањем сета закона о платама, повећана и најнижа плата у Републици Српској, као и стопа неопорезивог дијела плате, што иде у прилог повећању плата свим радницима у Српској.

Извор: www.glassrpske.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!